Foto: Scanpix

Arbetsförmedlingen stryper coachköp

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen minskar nu kraftigt på användningen av jobbcoacher från så kallade externa aktörer.

Bakgrunden är minskade ekonomiska ramar från regeringen.

Informationen har under dagen gått ut inom myndigheten, och sprids nu till leverantörer över hela landet.

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Det handlar om jobbcoachning som inte utförs inom ramen av Jobb- och utvecklingsgarantin eller Jobbgarantin för ungdomar: coacher som arbetslösa kan välja själva.

Bakom de nya direktiven finns, enligt vad SVT erfar, ett beslut från regeringen om att sätta en ram för jobbcoachningen på 400 miljoner kronor för 2013 – en minskning med 150 miljoner jämfört med vad Arbetsförmedlingen tidigare räknat med.

Arbetsmarknadsutskottets ordförande Elisabeth Svantesson (M) säger till svt att det handlar om en prioritering från regeringens sida. Man minskar insatserna för de som varit arbetslösa en kortare tid, som ännu inte kommit in i något av garantiprogrammen.

– Det ska ses som en prioritering av de som står längre från arbetsmarknaden, säger Svantesson.

SVT genomför just nu en stor granskning av jobbcoacher och andra så kalllade kompletterande aktörer. Läs mer, diskutera granskningen och hjälp oss med dina tips här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Mer i ämnet