Foto: TT

Årets midsommar en väderflopp

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s väderredaktion har undersökt hur vädret varit de senaste tio midsommaraftnarna.

– Vi ska ha en gissningstävling på webben för att se vad man minns om vädret, säger meteorolog Joel Mellin på SVT:s väderredaktion.

Ni som läser detta har alltså ett litet försprång, för här är värstalistan:

Guld, silver och brons

Den allra sämsta aftonen, som därmed får guldplatsen i midsommaraftnarnas värstaliga, är den som var 2004. Då var det som mest 13 grader varmt (i södra Götaland) och molnen låg regntunga över resten av Sverige. En riktig väderrysare.

Silverplatsen för den näst sämsta aftonen går till år 2009. Då hällde regnet nästan överallt och det var läge för gummistövlar.

Och bronsplatsen går faktiskt till årets midsommarafton som ser ut att bli den tredje sämsta. Det är framför allt den ihållande kylan som placerar årets afton på prispallen.

Annars har det varit stor spridning på vädret de senaste tio åren, från strålande sol och uppåt 30 grader i söder till 12 grader och hällregn i norr.

Så här blir vädret i år

Här följer en prognos för midsommaraftonen 2014:

Allmänt finns en luftström på 1.200 meters höjd som håller en temperatur på två minusgrader. Det sätter sina spår i vädret på marken som blir kyligare än normalt. Dags för fleecetröjan, alltså.

I norra Norrland regnar det till en början, efterhand avtar regnet och det blir viss chans till lite sol. Temperaturen ligger på 10 grader.

I södra Norrland blir det mest uppehåll med risk för lokala skurar och 12-13 grader.

I Svealand dröjer regnskurar kvar i öster medan det blir ganska soligt i väster. Vädret blir efterhand lite bättre och temperaturen går upp mot 15 grader.

I Götaland finns risk för regnskurar i öster och över Öland och Gotland. I väster är det solchanser och vädret blir allmänt bättre framåt kvällen. Temperaturen kanske kan nå upp till 20 grader.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.