Mellanstora kontorslandskap skapar bäst relationer till chefen. Foto: TT

Kontorsmiljön påverkar dina relationer

Uppdaterad
Publicerad

Arkitektur har betydelse för människors välbefinnande och också för våra relationer. Och den kontorsmiljö man arbetar i påverkar vilka som blir ens vänner, till och med vad man tycker om sin chef. Det visar ny forskning.

Hur en människa mår och vad man tycker om andra personer omkring sig påverkas av den arbetsmiljö man vistas i. Flera studier visar att arkitekturen har en stor påverkan på välbefinnandet.

– Det är viktigt att arkitekter och beställare tar reda på vad kontorsmiljön gör med människor, säger arkitekten och forskaren Christina Bodin Danielsson, som tillsammans med två andra personer har undersökt hur arkitektur påverkar uppfattningen om ledarskap.

Påverkar synen på chefen

Forskningen från Stressforskningsinstitutet på Stockholms Universitet visar att den kontorstyp man sitter i påverkar hur man ser på sin chef, vilket i längden kan påverka företagets resultat.

– De som delar rum med en eller två andra personer tenderar att ha en dålig uppfattning om ledarskapet, medan de som sitter i ett kontorslandskap med mellan 9 och 24 personer ofta tycker bra om sin chef, berättar Christina Bodin Danielsson.

Vänner blir de som sitter nära

Andra studier visar också hur arkitekturen på kontoret påverkar hur vi väljer våra vänner.

– Vi är lata och e-postar arbetskamrater som sitter långt ifrån, förklarar Christina Bodin Danielsson. De personer vi sitter närmast blir vi i stället vänner med. Studier visar att vi ofta inte rör oss mer än 18 meter per dag från den egna arbetsplatsen.

– Och detta med ledarskap, som vi har tittat på, är inte någonting statiskt. Man måste jobba på det ständiga utbytet mellan medarbetare och chefer.

Vad beror det på?

– Tidigare studier visar att om man ser och hör sin chef ofta så uppfattar man chefen som vänligare.

Självklart kan det också vara negativt att sitta i kontorslandskap, med allt vad det innebär av oordning och buller. Men Christina Bodin Danielsson hävdar att om medarbetarna mår bra i sina relationer så har det en positiv påverkan på lönsamheten i ett företag.

– Ja, det tror jag absolut. Arkitekturen kan vara en nyckel till lönsamhet.

Hon tar Google som exempel. Företaget är känt för en kontorsarkitektur som ska locka anställda att identifiera sig med företaget och se jobbet mer som en hobby.

– De har använt arkitekturen till att få människor att trivas så bra att de inte vill gå hem. Det får ju till följd att många lägger in väldigt många arbetstimmar om dygnet på företaget, vilket ju ökar lönsamheten.

Olika kontorstyper

Studien från Stressforskningsinstitutet omfattar drygt 5000 personer och följande sju olika kontorstyper:

* cellkontor (egna rum)

* delat rum, 2-3 personer

* små kontorslandskap, 4-9 personer

* mellanstora kontorslandskap, 10-24 personer

* stora kontorslandskap, 25 personer eller fler

* flex-kontor (där kontoret ofta är dimensionerat för högst 70 procent av arbetsstyrkan, där man inte har någon egen plats, men god tillgång till andra rum)

* kombi-kontor (där man har en egen arbetsplats, men också god tillgång till andra mötesrum för projektarbeten)

Resultatet visar att de som delar rum med en eller två personer har sämst uppfattning om sin chef. Populärast är den chef som arbetar i ett mellanstort kontorslandskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.