Foto: SVT Design/Måns Båth

Nya lägenheter nästan dubbelt så dyra i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Skillnaden i hyror mellan nybyggda lägenheter i Sverige har nu blivit mycket stor. I Stockholm och andra storstäder är hyran nästan dubbelt så hög som i Halmstad, trots att kostnaden att bygga är nästan densamma var man än bygger i Sverige.

Johan Rehnberg har fått sin första hyreslägenhet, en tvåa på 66 kvadratmeter i Stockholms nya stadsdel Norra Djurgårdsstaden. Det finns bara ett problem, hyran. För varje månad betalar han 12.819 kronor vilket gör hans lägenhet till en av de dyraste i Stockholm och i hela Sverige.

– Det skulle inte skada om det fick vara en lägre hyra, säger han. Jag skulle hellre lägga tio tusen kronor på något annat.

Johan har ett välbetalt jobb och det är därför han har råd att betala den höga hyran men vad tror han då att den beror på?

”Tycker det är jättetråkigt”

– Det är för stor bostadsbrist och folk väljer att betala det som efterfrågas. Jag tycker att det är jättetråkigt att det är så men det är den verklighet som vi har i dag.

 Frågan är varför hyrorna är så höga i Stockholm och hur det kommer sig att det är Johans hyresvärd, det kommunala bostadsbolaget Familjebostäder, som är med och driver på hyrorna.

– Det är klart att situationen i Stockholm avspeglas i de, ska man säga, lyckliga omständigheter som är för alla bostadsproducenter i dag, säger Familjebostäders stabschef Thomas Stadig.

6.500 kronor/m för 60 kvm

Lika lyckliga är troligtvis inte hyresgästerna. För skillnaden i hyror mellan nybyggda bostadshus är nu mycket stor i Sverige trots att kostnaden för att bygga är densamma. Det har Sabo, som organiserar många kommunala bostadsbolag, visat . För där har man gjort ett typhus, Kombohuset, som nu byggs runt om i landet. För den här tvåan på 60 kvadratmeter i Halmstad är hyran 6.500 kronor i månaden.

– Huset i sig har samma kostnad om det byggs i Stockholm eller i Halmstad eller Trellborg, säger Pether Fredholm som är vd för JSB som bygger husen. Och han tror att efterfrågan på billiga nybyggda hyresrätter är stor speciellt i storstäderna.

Inga bostadsbolag intresserade

Men inget bostadsbolag i storstäderna har varit intresserat. Och stabschefen på Familjebostäder känner inte ens till att Kombohusen finns. Man kan få intrycket att Familjebostäder struntar i frågan om billiga hyror.

– Vi är angelägna om att vi ska ha en prisvärd produkt och en prisvärd hyresrätt, säger Thomas Stadig. Men vi måste ha en hyra som speglar produktionskostnad och lönsamhet.

 I Halmstad där ett Kombohus nu byggs förstår vd:n för det kommunala bostadsbolaget inte varför hyrorna är så höga i storstäderna.

”De höga hyrorna orimliga”

– Det finns alltid lite fördyrande kostnader i en storstad men det ska inte skilja så mycket som det exempelvis gör mellan Halmstad och Göteborg eller Halmstad och Stockholm, säger Terje Johansson, vd på HFAB. Han anser att de höga hyrorna är orimliga.

– Så mycket skiljer det inte i byggkostnader, säger han.

Familjebostäders stabschef Thomas Stadig säger att han inte kan svara på varför det skiljer så mycket i hyran eftersom han inte känner till förhållandena i Halmstad.

Har kunnat ta ut rekordhyror

Vad det handlar om är att bostadsbolagen i storstäderna kunnat ta ut rekordhyror för det alltid funnits någon som vill betala. Så ser det inte ut i resten av landet.

– Folk måste ha råd att hyra den lägenhet som man ska bo i. Annars går det inte att producera den. Man måste komma ner till schysta hyresnivåer, helt enkelt, säger HFAB:s vd Terje Johansson

Och vad tycker då Johan Rehnberg som är den som får betala en av de högsta hyrorna i landet.

–Jag tycker att det är horriblet att det är så stor skillnad mellan Stockholm och resten av Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.