Foto: Scanpix.

Nu kan det bli lättare att bygga ut

Uppdaterad
Publicerad

En förenklad procedur när man planerar nya bostadshus ska halvera dagens långa plantider, enligt regeringens bostadsutredare. Han vill också att man ska slippa söka bygglov för mindre utbyggnader.

Takkupor eller mindre tillbyggnader av småhus på upp till 15 kvadratmeter ska inte längre kräva bygglov, enligt förslaget som regeringens bostadsutredare lägger fram i dag.

– Det blir större frihetsgrad för den enskilde fastighetsägaren och dessutom tar det bort rätt så mycket småärenden från kommunerna som kommer frigöra resurser där, säger bostadsutredaren Lars Magnusson.

Att småärenden faller bort kan behövas om tempot ska snabbas upp. Utredaren föreslår en förenkling av dagens process som hittills haft tre steg: översiktsplan, sen detaljplan och slutligen bygglov.

Detaljplan slopas

Tanken är att låta det första steget, översiktsplanen, bli lite mer detaljerat än i dag. Detta skulle kallas för en områdesplan. Det är huvudsakligen här som synpunkter från allmänheten och från länsstyrelsen samlas in.

Man skulle i så fall, enligt förslaget, kunna hoppa över detaljplanen och direkt söka bygglov.

– Man får välja antingen detaljplan eller bygglov. Men i normalfallet inte både och. Det betyder att det blir en kraftig förkortning av den totala tidsåtgången, säger Magnusson.

Bostadsbyggandet föreslås också bli viktigare, ett så kallat riksintresse. En lagändring skulle ger regeringen ett viktigt verktyg mot kommuner som idag inte bygger tillräckligt med bostäder.

– Regeringen får möjlighet att meddela planföreläggande, det vill säga ålägga en kommun att upprätta en plan för bostadsförsörjningen, säger Lars Magnusson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.