Jämställt bland chefer 2031

Uppdaterad
Publicerad

Bara 12 procent av landets vd:ar är kvinnor. Jämställdhet uppnås först 2031. Det visar ny barometer.

Andelen kvinnliga chefer har ökat, men kvinnorna har lägre lön än männen och når sällan toppositionerna. Bland lägre chefer är fyra av tio kvinnor men av Sveriges vd:ar är endast 12 procent kvinnor och bland börsbolagen ynka 2,4 procent.

Det visar fackförbundet Ledarnas jämställdhetsbarometer, som förutspår att jämvikt mellan könen inte uppnås förrän 2031.

Ju längre upp i hierarkin man tittar, desto färre kvinnor sitter på chefsstolarna.

Av cheferna på de lägre nivåerna är i dag 42,4 procent kvinnor men bland Sveriges vd:ar är andelen kvinnor alltså bara 12 procent.

Annika Elias, ordförande i Ledarna, tycker att den sega utvecklingen är bekymmersam.

– Om inte de mest engagerade och kunnigaste personerna väljs till chef så är ju det bekymmersamt. Den innebär att vi slösar bort en massa värdefull kompetens, säger hon.

Nästan ingen utveckling alls på högre nivå

Frågan är om utvecklingen saktat ned.

– Den tickar ungefär likadant, vilket i sig är väldigt frustrerande, särskilt med tanke på hur det ser ut i dag. Väsentligt fler kvinnor än män tar examen och så har det varit i ett antal år. Trots det kan man inte se att fler högre chefer är kvinnor, säger Annika Elias

– Utvecklingen på de högre chefsnivåerna finns nästan inte alls. I vissa branscher står det också still, till exempel inom byggnads- och tillverkningsindustrin.

– Vi har helt enkelt inte råd att slösa bort kompetens, säger Annika Elias till Dagens Nyheter.

Chefens chef är en man

  • Nästan nio av tio chefer i Ledarnas undersökning uppger att deras överordnade chef är en man.
  • Högst andel kvinnliga chefer finns i Uppsala län (37,7 procent), Stockholms län 36,5 procent) och på Gotland (36,7 procent).
  • Lägst är andelen i Jönköpings län där andelen kvinnliga chefer ligger på 27,4 procent.
  • I Blekinge län är i dag 55 procent fler kvinnor chefer jämfört med 2001. Även Hallands län och Kronobergs län har ökat andelen kvinnliga chefer med nästa 50 procent under samma period.
  • Det är stora skillnader mellan branscher- flest kvinnliga chefer finns inom vård, omsorg, utbildning och offentlig förvaltning.

Källa: Ledarna/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.