Peter Rawet, ekonomikommentator SVT Foto: SVT

Omöjligt uppgift jämföra paketerbjudanden

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s kommentator Peter Rawet reder ut hur de nya bankreglerna påverkar dig som bankkund.

Varför ska inte bankerna få kombinera sina olika erbjudanden som andra företag?

– När man till exempel köper en bil och får vinterdäck på köpet så är det lätt att förstå vilket värde det är på det man får. Men om man får ett bolån med några tiondels procent lägre ränta och samtidigt tvingas lägga alla affärer – som fondsparande, pensionssparande, kontokort och avgifter i största allmänhet hos banken – så är det svårt att se vad sluträkningen hamnar på för en vanlig kund. Enligt mig är det en omöjlig uppgift.

Vad betyder det nya direktivet för svenska bankkunder?

– Det är fortfarande svårt att få en överblick, men man kan själv göra en kalkyl och åtminstone kolla runt ordentligt och jämföra olika bankers erbjudanden. Vad borde försäkringen kosta, vad borde fonden kosta och så vidare. Man shoppar helt enkelt där det är billigast.

Hur bör man som bankkund agera nu?

– Bankerna kan ju räkna och även om inte kraven är omedelbara ska de kunna berätta för dig som kund vad hela kalaset kostar. Det ska man som kund kräva redan i dag. Sen är det väldigt komplicerat med till exempel försäkringar. Där kan man inte bara kolla på priset, även kvaliteten är viktig. Men det absolut viktigaste är att vi rör oss oftare och byter bank mer lättvindigt. Vi är väldigt trogna av skatteskäl och praktiska skäl, men blir vi mer medvetna så kan vi gemensamt krympa bankernas vinster till rimliga nivåer och dra ner på antalet sportbilar i miljonklassen runt Stureplan.

Finns det skäl att tro att kostnaderna ändå dumpas på kunderna i slutändan?

– Ja, men vi kan åtminstone röra oss lättare. Bankerna är säljare av sina produkter och de ska generera vinst till sina aktieägare. Men nu blir spelplanen lite mer rättvis för kunderna som i dag har ett kunskapsunderskott. Speciellt när man kombinerar det med det faktum att det kommer att bli lättare och billigare att lösa sina bundna bolån. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.