Foto: SVT

”Brutal och avskyvärd handling”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Ulf Johansson, ansvarig utgivare för Riksnyheterna på SVT, utgör dagens attack mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo ytterligare ett exempel på den hotbild han själv utsattes för som chefredaktör för Nerikes Allehanda 2007, men säger samtidigt att SVT är väl rustat mot liknande hot.

Ulf Johansson var chefredaktör och ansvarig utgivare för tidningen Nerikes Allehanda vid tiden då man publicerade Lars Vilks uppmärksammade bilder av rondellhundar med profeten Muhammeds ansikte, något som ledde till stora konsekvenser såväl för tidningen som för Johansson på ett personligt plan.

– Det ledde till att vi fick snabbt hot och jag fick även dödshot personligen efter den publiceringen, och det eskalerade under flera månader. Det började med demonstrationer mot tidningen, men eskalerade sen till dödshot och, som det blev, pris på våra huvuden därefteråt.

Terrordåd mot fransk tidning

”Påverkar oerhört mycket”

Hoten mot tidningen påverkade, enligt Ulf Johansson, många på ett dyligt sätt.

– Vi fick se över alla rutiner och höja säkerheten. Förutom de verbala hoten från al-Qaida-ledare mot mig personligen fick vi massor av olika typer av hot, både i mejl och i internationella försändelser med vitt pulver, som är så aktuellt i dessa dagar, som vi fick undersökt. Hela tidningshuset och polishuset i Örebro fick spärras av under flera dagar. Så att det är klart att det påverkar oerhört mycket.

Och trots att den franska satirtidningen Charlie Hebdo tidigare utsatts för ett antal hot beskriver Ulf Johansson dagens attack som ”en chock”.

– Att en sån brutal och avskyvärd handling sker mot en tidningsredaktion, det är verkligen chockartat.

”Hoppas journalistiken inte blir fegare”

Pressklimatet har hårdnat påtagligt de senaste åren, men trots dagens attack säger sig Ulf Johansson hoppas att journalistiken inte ska påverkas av liknande händelser.

– Det hoppas jag inte att det ska göra. Den diskussionen har pågått under alla år efter de här publiceringarna och jag tycker också att man kanske ska  vidga frågan till ”hur ska vi se på hot mot journalistik totalt sett?” Det är många som utsätter sig för risker i journalistikens namn av olika skäl. Det här är ett annat exempel, och det är klart att det är värre när så många människor har blivit mördade. Men journalistiken är så viktig att jag hoppas att varken det här det här eller andra händelser eller attacker mot journalister ska leda till att journalistiken blir mer rädd eller fegare.

”Kan inte gardera sig mot allt”

Dagens attack är en av ett antal som drabbat journalister och nyhetsorganisationer de senaste åren, och enligt Ulf Johansson är SVT väl rustat vad gäller hotbilder. Samtidigt påpekar han dock att det är omöjligt att gardera sig hundraprocentigt.

– SVT har en väldigt professionell hantering både av säkerhetsfrågor och riskbedömningar både när det gäller personer som är ute och jobbar i världen och hur säkerheten kring själva SVT ser ut. För min del känns det som om SVT har ett väldigt bra och proffsigt arbete kring det här. Men det är klart, det aldrig går att gardera sig mot allting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet