Foto: Scanpix

Ask: Lättare åtala näthatare

Uppdaterad
Publicerad

Det ska bli lättare för ungdomar och äldre som drabbats av näthat, att driva åtal med hjälp av åklagare säger justitieministern.

De som drabbas av nedvärderande påhopp på internet eller får känsliga bilder utlagda, bör lättare kunna driva saken till åtal med hjälp av åklagare, enligt ett regeringsförslag, uppger Sveriges Radio Ekot. 

Justitieminister Beatrice Ask menar att näthatet måste motverkas och att hjälp med åtal kan vara ett sätt.

Krävs särskilda skäl

Den som drabbas av nedvärderande påhopp på Internet får i dag väldigt ofta driva ett ärende om förtal själv. För att en åklagare ska väcka åtal krävs att det ska finnas särskilda skäl och det är en hård begränsning som gör att åklagare sällan tar upp förtalsmål. Det är det regeringen nu vill ändra på.

– Vi tycker att det ska bli enklare för människor att ta itu med förtal och förolämpningar. Näthat och annat är sådant som inte ska accepteras, säger Beatrice Ask till Ekot.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.