Assange fortsatt häktad

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt beslutade i dag att Julian Assange ska fortsätta vara häktad. Beslutet innebär att Assange fortsätter sin frivilliga isolering på Ecuadors ambassad i London.

– Vi är ju inte nöjda med att man låter häktningen bestå men vi kan ju konstatera att hovrätten delar vår uppfattning om att åklagaren inte bedriver utredningen på ett tillräckligt skyndsamt sätt. Tyvärr har ju hovrätten ansett att det inte i sig är tillräckligt för att upphäva häktningsbeslutet  och i den delen gör vi en annan bedömning och det är ett skäl att överklaga beslutet, säger Assanges advokat Thomas Olsson

Hovrätten konstaterar emellertid att utredningen om brottsmisstankarna har stannat upp och anser att åklagarnas underlåtenhet att pröva alternativa vägar inte stämmer överens med deras skyldighet att driva förundersökningen framåt.

Fallet Assange

– Det har varit ett komplicerat läge och vi har kontinuerligt övervägt frågan. Som hovrätten påpekar finn det all anledning att fortsätta överväga hur målet ska drivas vidare, säger överåklagare Marianne Ny 

Hovrätten enig med tingsrätten

Hovrätten följer i sitt beslut tingsrättens linje och anser att Assange är på sannolika skäl misstänkt för bland annat våldtäkt. Vidare säger hovrätten att det finns en stor risk för att han håller sig undan lagföring eller straff.

– Julian Assange har självmant hållit sig undan rättvisan genom att ta sin tillflykt till Ecuadors ambassad. Min inställning har varit, och är fortfarande, att han behöver vara tillgänglig i Sverige för återstående utredningsåtgärder och eventuell rättegång för de brott han misstänks ha begått i Sverige i augusti 2010, säger överåklagare Marianne Ny.

Skarp markering mot åklagare

Hovrätten konstaterar att åklagarnas ”underlåtenhet att pröva alternativa vägar” inte stämmer överens med deras skyldighet att – i alla berördas intresse – driva förundersökningen framåt.

Kommer åklagarna att hörsamma hovrättens uppmaning?

– Det vet jag inte. Först får vi väl se om Julian Assange är missnöjd med hovrättens beslut och väljer att överklaga till Högsta domstolen, säger Niclas Wågnert.

Internationellt tryck

Det var i juli som tingsrätten beslutade att Assange ska vara fortsatt häktad i sin frånvaro. Beslutet överklagades till hovrätten.

Wikileaksgrundaren är misstänkt för våldtäkt, olaga tvång samt två fall av sexuellt ofredande i Sverige. Av rädsla för att bli utlämnad till USA från Sverige har han varit frivilligt isolerad på ambassaden sedan mer än två år tillbaka.

Det internationella trycket att förhöra Assange i London ökat. Bland annat har brittisk polis uttryckt att de inte vill fortsätta bevaka ambassaden.

Assange Bakgrund

Assange-bakgrund:

  • Julian Assange anklagades för sexbrott mot två svenska kvinnor i samband med ett Sverigebesök sommaren 2010.
  • I slutet av november 2010 häktades han i sin frånvaro, misstänkt för en våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång.
  • Han häktades efter ha infunnit sig hos brittisk polis den 7 december men släpptes mot borgen den 16 december och levde i husarrest med fotboja utanför London.
  • Under 2011 fick Assange avslag på överklaganden av beslut om att han ska överlämnas till Sverige.
  • Processen i Storbritannien har drivits med en europeisk arresteringsorder som grund.
  • Arresteringsordern började gälla som svensk lag den 1 januari 2004.
  • Ett krav för arresteringsordern är att den efterlyste måste vara på sannolika skäl misstänkt för ett brott med ett år eller mer i straffskalan.
  • Brittiska HD prövade i juni 2012 om den svenska åklagarmyndigheten har behörighet att utfärda en arresteringsorder och fann att så är fallet.
  • Assange hävdar att han riskerar utlämning från Sverige till USA, och där riskerar dödsstraff som spionanklagad.
  • Den 19 juni 2012 tog sig Assange till Ecuadors ambassad i London. Han sökte och fick politisk asyl och har vistats på ambassaden sedan dess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet