Rättens ledamöter vid en så kallad syn på brottsplatsen i Långared. Foto: Scanpix

Livstid för äldremord

Uppdaterad
Publicerad

Två män fälls för mord på ett äldre par i Långared i Alingsås.

Männen döms till livstids fängelse, och livstids utvisning, av tingsrätten i Alingsås.

En hel bygd chockades av det brutala dubbelmordet på det äldre lantbrukarparet i höstas. Många anhöriga och vänner följde rättegången mot de två män, 34 och 40 år, som greps i Polen och nu har dömts för morden.

Dubbelmordet i Långared

Inga vittnen

Bevisningen i målet har enligt tingsrätten bestått av bland annat dna, samt sko- och hundspår. Dessutom har analyser gjorts av var männen har använt sina mobiltelefoner. Dock har det inte funnits några vittnen i samband med att det äldre paret dödades, enligt ett pressmeddelande.

Trots det anser tingsrätten att det inte finns något rimligt tvivel om att de två männen har dödat lantbrukarparet.

Åklagarnas teori är att makarna dödades för att gärningsmännen ville åt ett kassaskåp. Men rätten friar männen från åtalspunkten grovt rån, även om den anser att de båda männen sannolikt tog med sig lantbrukarparets kassaskåp i samband med morden. Bevisen för själva kassaskåpsstölden räcker dock inte för fällande dom.

När misstankarna väl riktades mot männen så hade de försvunnit till Polen. De efterlystes internationellt och greps och frihetsberövades i Polen 16-17 november.

De dömda ska tillsammans betala 365.000 kronor i skadestånd till det mördade parets anhöriga.

Lagmannen: som att lägga ett pussel

Lagmannen Anders Hagsgård beskriver att rätten har gått igenom varje enskilt bevis, vägt samman dem och kommit fram till att det inte finns några tvivel om att det är de åtalade männen som begått morden. Han och nämndemännen var helt eniga i att fälla männen för mord.

-Det var som att lägga ett pussel. Men det är rätt bra pusselbitar, de har passat ihop. Vi ser en tydlig bild av de här gärningsmännen, säger Anders Hagsgård, som efter att domen meddelats höll en presskonferens i sal fyra på Alingsås tingsrätt.

Båda nekar till morden och bestrider också utvisningen, som rätten nu har beslutat om.

Fakta

Fakta: Dubbelmordet i Långared

19 oktober: Den 69-årige mannen slås ihjäl med ett järnrör i ladugården på gården i Långared. Den 71-åriga kvinnan stryps i sängen i bostadshuset. Husets kassaskåp är försvunnet.

6-17 november: Två män som senare åtalas, en 34-åring och en 40-åring, grips i Polen. De har bott i Göteborg och arbetat, men åkte till Polen på morddagen.

19 december: Männen, som utlämnats till Sverige, häktas av Alingsås tingsrätt.

21 maj: Båda männen åtalas för mord i två fall och grovt rån. I andra hand åtalas de för medhjälp till brotten.

4 juni: Rättegången startar i Alingsås tingsrätt.

14 juni: Rättegången avslutas och de båda åtalade förblir häktade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Långared

Mer i ämnet