Ett flertal drabbade familjer gavs möjlighet att åka helikopter över det brandhärjade området.

Fick se sina hus totalförstörda från luften

Publicerad

De familjer som förlorat sitt hem i branden erbjöds i dag en känslosam helikopterresa över området. – Jag förutsätter att de mår väldigt dåligt. De har inte kunnat välja vad man får ta med sig, och nu får man se sitt hem förstört, säger räddningsledare Lars-Göran Uddholm.

Polis, räddningstjänst och krishanteringsgrupper fanns på plats när ett flertal drabbade familjer gavs möjlighet att åka helikopter över brandområdet. Räddningsledare Lars-Göran Uddholm sade att man totalt lokaliserat 26 byggnader i det angivna området, varav tio bostadshus.

– Med hjälp av Försvarsmakten har vi fått möjlighet att erbjuda de som har förstörda byggnader att se sin egendom från luften, säger Uddholm.

”Mår väldigt dåligt”

De drabbade fick erbjudandet att flyga familjevis, max fyra stycken, över det brandhärjade området. De fick även se ett fotografi av hur det såg ut före branden för att lättare kunna lokalisera sitt nedbrända hus från luften. Alla medlemmar ur de drabbade familjerna har avböjt att medverka.

– Jag förutsätter att de mår väldigt dåligt. De har inte kunnat välja vad man får ta med sig, och nu får man se sitt hem förstört, säger Uddholm.

Krisgrupp på plats

För att ge dem så bra stöd som möjligt fanns en krishanteringsgrupp på plats.

– De är väldigt förkrossade över det här, men än så länge är det mycket praktiska frågor som ”hur har det gått med mitt hus?” och ”hur ska det gå med försäkringen?”. De andra reaktionerna brukar komma på sikt, säger krishanteraren Johan Alhlstöm.

Fortfarande livsfarligt

Under tiden som de drabbade familjerna väntat på att återvända till sitt hem har de bott i husvagnar eller hos vänner och bekanta. I nuläget är det endast tillåtet att bege sig in i området via helikopter.

– Det är livsfarligt att komma in i området, för det är mycket träd som faller och vägarna är förstörda, allt har kollapsat, säger Johan Alhlstöm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.