Att tänka på när man köper bostad

Uppdaterad
Publicerad

Ingela Gabrielsson tycker att den som vill köpa en bostad ska göra det oberoende av skakigheten i världsekonomin. Men hon säger att det allra viktigaste är att ha koll på sin ekonomi, oberoende av vilka ekonomiska beslut man ska ta.

-Det handlar om något så enkelt som att se till att klara utgifterna med det inkomster man har – något som det nu allt mer skuldtyngda länderna i världen missat.

Ett bra sätt är att ta en diskussion med sin bank om hur man på ett bra sätt ska klara av en så stor investering som ett bostadsköp är.

Hon tycker att det är viktigt att ha en buffert på två månadslöner (netto) för eventuella räntehöjningar och andra oförutsedda utgifter som bostadsreparationer.

Oroliga tider kan innebära högre bolåneräntor

Gabrielsson tycker det är svårt att i nuläget sia om räntans utveckling. Senaste prognosen är att Riksbankens höjer styrräntan i september men att man sedan drar ner på höjningstakten.

-Men det kan man aldrig veta, Riksbanken har överraskat oss förr.

Samtidigt pekar hon på att en oförändrad styrränta inte per automatik innebär att banken inte höjer bolåneräntorna.

-Våra upplåningskostnader riskerar att stiga i oroliga tider och det i sin tur påverkar bolåneräntorna.

Dela lånet i tre delar

Gabrielsson tycker att det kan vara bra för den som köper en bostad första gången, att binda lånet under en kortare tid.

-Det är ett sätt att först bekanta sig med hur systemet fungerar.

Hennes råd i övrigt att dela upp lånet i tre delar, en del bundet på lång tid, en på kort tid och en del rörligt.

Hon säger också att det är viktigt att inte binda sina räntor på allt för lång tid om man är osäker på hur länge man tänker bo i bostaden. Det eftersom banken vill ha betalt för ränteskillnaden, ränteskillnadsersättning, när man avyttrar bostaden.

Amortera eller inte?

Rådet från Gabrielsson är att man ska amortera på sina lån, om det är möjligt, eftersom det är ett sätt att spara till sig själv samtidigt som man får ett nytt låneutrymme.

Elisabeth Lång

elisabeth.lang@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.