Åtta inkryssade i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

I årets riksdagsval lyckades åtta personer ta sig in i riksdagen via personvalet. Samtidigt föll flera på målsnöret.

Kristdemokraterna är det parti där flest personer kryssats in i riksdagen – Roland Utbult (KD), Anneli Enochsson (KD) och Tuve Skånberg (KD). Det uppger Ekot i Sveriges radio.

För Miljöpartiets del blev Karin Svensson Smith (MP) med knapp marginal förbikryssad av Grön Ungdoms språkrör Maria Ferm (MP) i Malmö. Ferm har inte drivit någon personvalskampanj men hon har debatterat aktivt i skolor och valstugor. Hon upplever att det finns ett intresse för personvalskryssen bland väljarna.

-Nu i efterhand är det många som hört av sig och tyckt ”det här visar att demokratin fungerar”, säger hon till Rapport.

Även två centerpartister, Emil Källström (C) och Per-Ingvar Johnsson (C), lyckades få tillräckligt stöd för att få en plats i riksdagen. Precis som socialdemokraten Sven-Erik Bucht (S) i Norrbotten där han är förknippad med att Haparanda fick ett Ikea-varuhus.

Många lyckas inte

Samtidigt är det många fler som ville bli inkryssade, men inte lyckades. Regissören Jasenko Selimovic (FP) och den tidigare narkotikasamordnaren Björn Fries (S) var båda nära att få en riksdagsplats, men föll på slutet.

Evin Cetin(S) var en av dem som satsade hårt på sin personvalskampanj. Men trots att 3.800 kryssade för hennes namn, att jämföra med knappt 1.200 för Maria Ferm i Malmö, räckte det inte.

-Det är på gränsen till omöjligt att kryssas in i Stockholms län och Stockholms stad. Det här måste man förändra för jag tycker att det är viktigt med den personliga kontakten och att svenska folket får vara med och välja sina kandidater, säger hon till Rapport.

Hos två partier, Vänsterpartiet och Moderaterna, var det ingen som lyckades ändra på den lista som partierna föreslagit. Sverigedemokraterna hade en riksdagslista som var gemensam för hela landet.

Kända politiker ut – andra in

Det är också flera välkända politiker som på grund av valresultatet förlorar sin plats i riksdagen. Vänsterpartiet blir bland annat av med sin vice ordförande och gruppledare i riksdagen, Alice Åström. Socialdemokraten Luciano Astudillo förlorar också sin plats, precis som Camilla Lindberg (FP) som tog ställning i FRA-frågan mot sitt parti. Även Fredrick Federlay (C) och Lennart Sacrédus (KD), Else-Marie Lindgren (KD), Roger Tiefense (C) och Sofia Larsen (C) förlorar sina platser.

Istället finns det välkända politiker som återkommer till riksdagen, till exempel Jonas Sjöstedt (V) och Gustav Fridolin (MP). Dessutom lyckades ledarskribenten Maria Abrahamsson (M) bli invald.

Ulrika Zaccheus

Hedvig Eriksson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.