Attityder till våldtäkt oroar

Uppdaterad
Publicerad

En av fem svenskar tycker att en kvinna får skylla sig själv om hon blir våldtagen. Det är ett av resultaten från en undersökning som Amnesty international gjort.

2.600 personer tillfrågades på internationella kvinnodagen om deras åsikter om våldtäkt. De flesta tycker inte att det är kvinnans fel, men att en femtedel gör det väcker frågor kring könsstereotyper menar Amnesty.

Personer i åldrarna 15-25 år, och över 66 är mer benägna att tycka att kvinnan har ett eget ansvar vid våldtäkt.

De tycker oftare att det kan finnas förmildrande omständigheter som förklarar mannens beteende. Att det ser ut så väcker frågor om könsstereotyperna kring kvinnors och mäns sexualitet, resonerar Amnesty som ställer sig bakom kravet på att sexualundervisning ska ingå som ett obligatoriskt moment i lärarutbildningen. Amnesty tycker också att regeringen ska överväga en nationell kampanj om våldtäkt och sexuellt våld.

Mer än 96 procent av de tillfrågade tycker att våldtäkt är ett stort eller ganska stort problem. Trots att undersökningen inte är vetenskapligt gjord ger den en fingervisning om attityderna till våldtäkt, anser Amnesty.

Attityd till våldtäkt

• Var femte person anser att kvinnan har ett ansvar vid våldtäkt om hon är utmanande i klädsel eller beteende.

• Nära en fjärdedel av alla svarande tycker att kvinnan har ett ansvar om hon har flörtat eller hånglat med mannen före våldtäkten.

• En fjärdedel anser att kvinnan har ett ansvar vid våldtäkt om hon frivilligt följt med mannen hem.

• En femtedel lägger en del av ansvaret på kvinnan om hon druckit alkohol eller inte gör motstånd.

• Unga i åldern 15-25 år och äldre, över 66 år, är mer benägna att tycka att kvinnan har ett eget ansvar vid våldtäkt.

• 14 procent av ungdomarna tycker att det är en förmildrande omständighet om mannen druckit alkohol eller är drogpåverkad.

• Undersökningen omfattar 2 600 personer och är gjord ute på gator och torg i 31 olika städer och orter i landet.

Källa: Amnesty International (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.