Foto: Scanpix

Luftföroreningar ger barn sämre lungor

Uppdaterad
Publicerad

Barn som bor vid gator med mycket luftföroreningar under sitt första levnadsår riskerar att få sämre lungfunktion i skolåldern.

En ny studie från Karolinska institutet visade en 20-procentig sänkning av lungfunktionen hos de åttaåringar som varit mest utsatta som spädbarn.

Studien omfattar mer än 1.900 barn i Stockholms län, som följts från födelsen och fram till åtta års ålder med hjälp av enkäter, lungfunktionstester och blodprover. Resultaten har sedan jämförts med halterna av föroreningar vid barnens dagis, skolor och hem.

Bestående verkan under barndomen

Sambanden var särskilt starka för barn med allergi, liksom hos pojkar och barn med astma. Resultaten talar för att exponering under spädbarnstiden kan ge en bestående påverkan på lungfunktionen under hela barndomen, men det är oklart i vilken utsträckning effekterna kvarstår senare i livet.

-Tidigare forskning har visat att barn är särskilt känsliga för de negativa effekterna av luftföroreningar och vår studie tyder på att exponering tidigt i livet kan vara särskilt skadlig, säger professor Göran Pershagen vid Institutet för miljömedicin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.