Kronprinsessan Victoria med kemipristagaren Brian K Kobilka vid Nobelfesten 2012. I år kommer hon i stället att närvara vid minneshögtiden för Nelson Mandela. Foto: Claudio Bresciani/TT

Avhopp ritar om Nobelfest

Uppdaterad
Publicerad

Bordsplaceringen vid honnörsbordet på Nobelfesten måste göras om.

Kronprinsessan Victoria och statsminister Fredrik Reinfeldt har i sista stund lämnat återbud till Nobelfesten, liksom prinsessan Madeleine. Det innebär mindre prinsessglans, men också att bordsplaceringen vid honnörsbordet måste göras om.

– Några får flytta upp och vi gör omplaceringar vid huvudbordet. Hur det kommer att se ut berättar vi klockan 14 i dag, säger Nobelstiftelsens pressansvariga Annika Pontikis.

Nobelpriset 2013

Vid placeringen finns en hel del riktlinjer att hålla sig efter. Det tas hänsyn till gästernas rang och i vilken ordning priserna nämns i Alfred Nobels testamente. Därför hamnar alltid fysikpristagaren högt upp vid bordsplaceringen.

Kronprinsessan och statsministern har lämnat återbud för att delta i minnesceremonin för Nelson Mandela. Prinsessan Madeleine har tackat nej på grund av sin graviditet. Reinfeldt ersätts av FP-ledaren Jan Björklund, som är vice statsminister.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2013

Mer i ämnet