Äldre nöjer sig inte med att hålla handen. Foto: SVT

Bäddat för sex och kärlek på äldre dar

Uppdaterad
Publicerad

Vården glömmer ofta att tt sexlivet hos äldre på allvar.

Vi har sex allt längre upp i åldrarna och betydligt oftare som äldre nuförtiden jämfört med 70-talet. Det visar en ny studie. Men det är en sak både samhället och sjukvården ofta glömmer av.

För Björn och Margareta Berggren är det betydelsefullt att kunna ha ett aktivt sexliv oavsett ålder. Lusten finns där och som pensionärer har de tid att ta hand om den. Att ha sex är helt enkelt något som är en del av livet.

– Vi lever ju längre och mår bättre. Det finns ingen anledning att man inte skulle leva som man gjorde tidigare, säger Margareta Berggren som är 73 år.

Hennes man, Björn Berggren är 77 år och håller med.

– Man ska vara rädd om den kärleken man har och inte försöka ge sig på några djärva grepp. Utan istället göra det lugnt och skönt så att man tycker att man har behållning av det, säger han. 

Lyckliga relationer

En ny studie från Sahlgrenska akademin i Göteborg visar att av dagens 70-åringar är det betydligt fler, både bland kvinnor och män, som har ett aktivt sexliv jämfört med 70-åringar för 30 år sen. Ökningen bland kvinnorna är så stor som från 12 till 34 procent och bland männen 47 till 66 procent. Allt fler uppger också att de har mycket lyckliga relationer.

–  Men fortsätter även om man har krämpor för man tycker att om man har en bra relation så vill man fortsätta att ha ett aktivt sexliv. En 70-åring idag är som en 50-åring var för 40 år sen, säger Ingmar Skoog som är professor i psykiatri och en av forskarna bakom studien.

Mer naturligt

Men inom vården glömmer man ofta bort äldres sexliv. Av de 1400 personer som intervjuades i studien var det få som hade tillfrågats om detta och flera av de som hade försökt att ta upp det med sin läkare hade inte blivit tagna på allvar.

–  Jag tror att vi äldre är mer öppna nu med det här. Tidigare var man mer hämmad, nu är det mer naturligt och en del av livet, säger Margareta Berggren.      

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.