Margot Wallströms uttalanden om bristen på mänskliga rättigheter i Saudiarabien väcker ilska även i Bahrain. Foto: TT

Bahrain gör som Saudiarabien – fördömer Wallström

Uppdaterad
Publicerad

Bahrain gör som Saudiarabien och fördömer svenska utrikesministerns uttalanden.

”Sverige har lagt sig i interna angelägenheter på ett flagrant sätt”, säger en talesperson från Bahrains utrikesdepartement, enligt den statligt ägda nyhetsbyrån i Saudiarabien.

Uttalandet från Bahrain liknar det Saudiarabien tidigare lämnat. Bahrain hävdar, enligt både Bahrain News Agency och Saudi Press Agency, att Margot Wallström på ett flagrant sätt lagt sig i kungadömets interna angelägenheter– och säger att kommenterar man en medlem ur Gulfstaternas samarbetsråd så är det en kommentar om samtliga länder i samarbetsrådet.

”Ingen anledning att kommentera”

– Det finns ingen anledning att kommentera. Innehållet i sak är i linje med tidigare uttalanden, Bahrain har tidigare ställt sig bakom Arabförbundets uttalanden, säger Erik Boman, pressekreterare hos utrikesminister Margot Wallström.

Saudiavtalet

Saudiarabien stoppade Wallström

Det var förra veckan som den svenska utrikesministern Margot Wallström hindrades att tala inför Arabförbundet som särskilt inbjuden hedersgäst. Utrikesministern bekräftade senare att det var Saudiarabien som krävt att talet stoppades. Senare samma vecka meddelade svenska regeringen att Sveriges militära samarbetsavtal med Saudiarabien avslutas.

Kan ha känt till Sveriges planer

Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet som publicerades i förra veckan ska Saudiarabien ha underrättats om att Sverige tänkte avsluta det militära samarbetsavtalet innan Wallström reste till Kairo för att delta i mötet. Det är fortfarande oklart om Wallström stoppades från att hålla sitt tal på grund av hennes uttalanden om bristen på mänskliga rättigheter i Saudiarabien – eller om det snarare handlade om en reaktion på det stoppade avtalet. 

Vidare säger Bahrain i uttalandet att Saudiarabien visst har mänskliga rättigheter eftersom man lyder under sharia-lagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudiavtalet

Mer i ämnet