Foto: SVT.

Ny varning: Massor av bajsparasiter i sandlådor

Uppdaterad
Publicerad

Parasiten Toxoplasma kommer med våra katter och slarvigt grillat kött. Ny forskning visar att den är vanlig i bostadsområdens sandlådor och riskgrupper uppmanas att undvika att hantera sand där katter vistas.

På sommaren börjar utekatterna jaga utomhus och då förvandlas lekplatsernas sandlådor till kattlådor.

Och att det kan kännas äckligt är inte nog. Det blir även det högsäsong för kattparasiten Toxoplasma Gondii som även drabbar människor.

Risken att en innekatt ska drabbas av Toxoplasmaparasiten är liten, men utekatter brukar komma i kontakt med den när de börjar jaga utomhus. Parasiten, som finns i gnagare och fåglar, hamnar i kattens tarmsystem där den lägger ägg.

Äggen kommer sedan ut med avföringen och eftersom många katter bajsar just i sandlådor och blombänkar är dessa särskilt fulla med parasiter, visar en ny rapport från USA.

Gömmer sig i kattbajs

En grupp ledd av Robert Yolken vid Johns Hopkins universitetet i Baltimore har sammanställt flera studier som gjort på Toxoplasma samt försökt räkna fram hur vanligt förekommande parasiten är i områden där människor bor.

Enligt forskarna bajsar en katt i snitt 40,2 gram om dagen, det blir ungefär femton kilo per katt och år. Överför man det sättet att räkna på Sverige, där vi har vi 1,1 miljoner katter, blir det totalt 16 000 ton kattbajs varav en stor del hamnar naturen.

Parasiten tros gömma sig i en procent av det bajset.

Vilar i hjärnan

Toxoplasma Gondii har levt med människan i tusentals år. I länder som Frankrike finns den hos majoriteten av befolkningen och även i Sverige har tidigare studier visat att var femte person bär på den.

De flesta märker inte av det alls, men en del får influensaliknande symptom i det akuta skedet. Sedan lägger sig parasiten vilande i hjärnan och ger inga symptom alls eller möjligen vissa ögonbesvär. Om immunförsvaret sedan blir nedsatt kan den bli aktiv igen och orsaka sjukdom.

Kan ge fosterskador

I Sverige varnas gravida för att hantera kattlådor, eftersom toxoplasmos kan ge fosterskador.

Dessutom verkar det finnas ett samband mellan parasiten och psykisk sjukdom. Stora epidemiologiska studier har visat att schizofreni, depression och självmord är vanligare bland människor med parasiten i hjärnan än bland andra, men någon rimlig förklaring till varför det är så har man inte kunnat hitta.

Sprids med illa stekt kött

Mycket forskning på det området pågår just nu däribland vid Antonio Barragans laboratorium vid Karolinska institutet i Solna. Han påpekar att katter visserligen sprider mycket av smittan men att illa stekt kött också är en vanlig smittväg. Parasiten sprids ofta till människor den vägen.

De amerikanska forskarna tycker att förekomsten av parasiten i bostadsområden är så hög att man bör täcka över sandlådor där barn ska leka samt bär handskar när man arbetar i trädgården, men Antonio Barragan håller inte med.

– Det hjälper inte, eftersom man ändå riskerar att drabbas via kött. Det viktiga är att riskgrupper undviker att byta sanden i kattlådor samt ser till att köttet de äter är genomstekt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.