Foto: TT/montage

Ban Ki-Moon: ”Utred Hammarskjölds död”

Uppdaterad
Publicerad

FN-chefen uppmanar medlemsländerna att offentliggöra alla relevanta arkivuppgifter och föreslår att en expertpanel tillsätts som granskar ny bevisning.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon föreslår att förre FN-chefen Dag Hammarskjölds död utreds på nytt, skriver Dagens Nyheter.

Förra året krävde en internationell juristkommission att FN återupptar utredningen om flygkraschen 1961 där Hammarskjöld dödades. Men USA:s säkerhetsorgan NSA har vägrat släppa uppgifter som skulle kasta nytt ljus över kraschen.

Ett annat alternativ är att öppna FN-utredningen som gjordes 1961-1962 och kom fram till att orsaken inte kunde fastslås. Ett tredje alternativ är att FN inleder en helt ny utredning.

Hammarskjöld var på väg att medla i Kongokonflikten när planet kraschade natten mellan den 17 och 18 september 1961 vid flygplatsen i Ndola i Nordrhodesia (dagens Zambia).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.