Bara tre av tio ridhjälmar ger fullgott skydd

Publicerad

Det är stora skillnader på ridhjälmar och priset är inte avgörande för kvalitén, visar ett nytt test. Bara tre av tio godkända hjälmar ger ett fullgott skydd för ryttaren. 

Ungefär en halv miljon svenskar sitter regelbundet till häst och ridsporten är den näst största ungdomsidrotten efter fotboll. Men varje år skadas minst 13.000 personer i ridolyckor och varannan ryttare har någon gång fallit av hästen och fått en hjärnskakning.

13-åriga Louise Hammargren som tävlingsrider säger:

– Man kan få ryggskador, skador på fötter och handleder.

Är det inte farligt att hålla på med då?

– Ja, fast det är kul! säger Louise Hammargren.

Stora prisskillnader

Ridhjälmar kan kosta allt mellan några hundra kronor till närmare tre tusen. Hjälmen är förstås viktig, men det är alltså skillnad på hjälmar och hjälmar. Folksam har testat tio av de vanligaste ridhjälmarna, och trots att alla modellerna är godkända med en CE-märkning var det bara tre som gav ett tillräckligt bra skydd.

Slät modell säkrast

Hjälmarna har testats med både slag rakt uppifrån och med slag från sidan som innebär att huvudet utsätts för en rotationsrörelse.

– Som konsument är det jättesvårt att i butiken se vilken hjälm som är säker eller inte, säger Helena Stigson på Folksam, som ansvarar för testet.

– Ett tips att välja en hjälm som är så slät som möjligt. Allla detaljer, som ventilationshål eller en knopp upptill, kan innebära att man Fastnar i underlaget. Det skapar mer rotation i olycksförloppet.

– Den bästa hjälmen har ett tvåskikt som gör att den bromsar upp själva förloppet  och minskar den skadliga rotationen som uppstår. Man kan se det som ett vajerräcke jämfört med fast räcke, där vajerräcket förlänger själva krockförloppet, säger Helena Stigson.

Läs hela testet

Här kan du se hela Folksams test av ridhjälmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.