Arkivfoto Foto: TT

Barn kräktes av ändrat recept

Uppdaterad
Publicerad

Barn har kräkts och fått diarré av mjölkersättning från Semper. Företaget medger nu att informationen om ett nytt recept kunde ha varit tydligare.

Mimmi Kahlin Vlahovs dotter Vera blev orolig i magen och fick kraftiga diarréer efter att ha fått mjölkersättning.

– Efter några dagar så blev jag väldigt orolig för att hon började bajsa blod också, säger hon till P3 Nyheter.

För ungefär en månad sedan ändrades receptet för Sempers mjölkersättning. Efter det har föräldrar hört av sig om att barn har mått dåligt. Kritiken har gått ut på att Semper inte informerat om ändringen.

”Kanske varit för försiktiga”

Malin Westling, kommunikationschef på Semper, hänvisar till förbudet mot att göra reklam för mjölkersättning. Att märka paketen med ”nytt recept” kan tolkas som marknadsföring.

– Men vi har kanske varit lite för försiktiga. Med facit i hand borde vi ha skrivit på paketen att det är ett nytt recept. Det är en balansgång mellan marknadsföring och information.

Fetter har ändrats

Ändringen handlar om att vegetabiliskt fett bytts ut mot mjölkfett, så att ersättningen nu är mer lik bröstmjölk. Informationen har funnits på Sempers sajt och Facebook-sida och hos barnhälsovården.

– Byter man bebisens mat när de är små kan vissa barn reagera. Det kan ta tid för småbarn att vänja sig, säger Westling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.