Foto: TT

Barn och äldre drabbas av uttorkning

Uppdaterad
Publicerad

Akutmottagningar över hela landet får nu in både barn och äldre som lider av uttorkning på grund av värmen. – Vi är ovana vid att se så här mycket, säger Younis Khalid, överläkare vid barnakuten på Sahlgrenska.

Södersjukhuset i Stockholm fick på torsdagskvällen in en ovanligt stor mängd äldre patienter som sökte vård för olika tillstånd där uttorkning tros vara en förvärrande faktor.

– Det var ett högt tryck i går kväll, säger Sofia Sjöman Waas, kommunikatör.

Sjukvårdspersonal centralt inom Stockholms läns landsting följer nu utvecklingen noga.

– Än så länge har vi inte märkt av något stort inflöde direkt relaterat till värme, till exempel värmeslag. Men Södersjukhuset har de senaste dygnen haft många sökande på akutmottagningen och för varje dygn som hettan fortsätter så ökar riskerna, säger chefsläkare Anna Nergårdh.

”Dricker för lite vatten”

Hettan har också börjat märkas på akutmottagningarna i Skåne. I Malmö och Lund är det framför allt äldre damer som drabbas av uttorkning.

– Vi har börjat möta damer i 80-årsåldern som, trots värmen, sätter på sig en extra kofta och dricker för lite vatten, säger Anna-Lena Boive, pressansvarig vid Skånes universitetssjukhus.

Även i Norrland har akutmottagningarna märkt av att äldre har problem med uttorkning.

– Vi får in ett antal fall per dag, men det är färre än befarat. Effekterna brukar dock visa sig först senare så vi får se hur det blir om värmen fortsätter, säger Robert Ylipää, chef för akutsjukvården i Västerbotten.

Små barn uttorkade

Värmen drabbar dock inte bara äldre. Barnakuten vid Sahlgrenska i Göteborg har den senaste tiden fått in många uttorkade barn.

– Vi har sett ganska mycket de senaste veckorna. Det är framför allt små barn, från några månader upp till ett år gamla, som har varit ute mycket i värmen och solen, säger Younis Khalid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.