Barnahus brister i skydd av barn

Uppdaterad
Publicerad

Nära hälften av landets barnahus saknar rutiner för att ta hand om och skydda barn som förhörts av polis, visar en granskning som Kaliber i Sveriges Radio gjort i samarbete med Utbildningsradion.

I de 30 barnahusen samarbetar flera myndigheter för att hjälpa våldsutsatta barn, däribland polisen. Men av de 26 barnahus som svarade i undersökningen saknar 12 rutiner för vad som händer när barnet skickas hem efter ett förhör, om de inte omhändertas.

Flera berättar också att det inte är ovanligt att barnen får åka hem ensamma, utan att någon vuxen följer med dem.

– Barnet kanske blivit hämtat på dagis eller skola. Och sen behöva åka tillbaka utan att veta om mamma och pappa vet något, framför allt om någon av dem är misstänkt, det tycker jag är helt felaktigt. Och man bör ha rutiner för hur barnet möter sina föräldrar igen, säger Carl-Göran Svedin, professor i barn och ungdomspsykiatri.

Malin Sundberg på barnahuset i Umeå menar att det är en resursfråga.

– Vi har ju inte oceaner av tid, oceaner av resurser, utrymmen  att bedriva det här, säger hon till Kaliber.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.