”Barnläkaren”: Det var gräsligt

Uppdaterad
Publicerad

Den respekterade läkaren stod inför rätta misstänkt för att dödat ett spädbarn med en för hög dos narkosmedel, men friades. I dag kämpar hon för upprättelse och har anmält både rättsläkare och åklagare till Justitiekanslern.

– Det var gräsligt. Jag tror inte att någon kan förstå hur det känns att bli jagad. Det var ganska skönt att det blev ”barnläkaren” eftersom jag inte är barnläkare. Så titeln var bra, men tiden var förfärlig, sade hon i dag i Ekots Lördagsintervju.  

Läkaren arbetade som narkos- och intensivvårdsläkare och hösten 2008 vårdade hon en svårt sjuk tre månader gammal flicka på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Flickan dog den 20 september.

I oktober 2008  polisanmälde föräldrarna sjukvårdspersonalen för felbehandling av dottern. De ville få utrett vad som hade hänt och begärde att flickans kropp skulle obduceras.

Stora mängder sömnmedel

Vid obduktionen hittades en extremt hög koncentration av sömnmedlet tiopental. Rättsmedicinalverket larmade då polis och åklagare.

Den nu 58-åriga narkosläkaren som var ansvarig för flickans vård i slutskedet greps och häktades i mars 2009.

– Jag förstod ingenting, säger hon om gripandet.

Hon åtalades den 1 februari 2010 misstänkt för dråp. I oktober 2011 friades hon av en enig tingsrätt, som underkände analysen av blodprovet.

”Tingsrätten har inte funnit det bevisat att ett brott har begåtts. Tingsrätten har inte heller funnit det bevisat att läkaren skulle ha gjort något som inte varit medicinskt motiverat”, skrev Solna tingsrätt då.

”Inte rättssäker”

Läkaren har anmält både rättsläkare och åklagare till Justitiekanslern eftersom processen ”inte varit rättssäker”.

– Ingen annan ska behöva råka ut för det här förfärliga som jag gjorde. Vi måste kunna lita på att Rättsmedicinalverket inte gör fel. Vi måste kunna lita på att åklagare och poliser inte förnekar vad de gjort. Annars har vi ingen rättssäkerhet här i landet, sade hon i Lördagsintervjun.

Läkaren vill också ha skadestånd för åren hon var oskyldigt utpekad.

– Jag kommer alltid att vara märkt av detta, det här är något jag måste bära med mig. Det är klart att jag vill ha ersättning, för det är tungt att bära.

Lyssna på hela intervjun hos Sveriges Radio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.