Personerna på bilden har inget med texten att göra. Foto: TT

Barnsexdömd förde styvson utomlands

Uppdaterad
Publicerad

En barnsexdömd man i Helsingborg har polisanmälts för att ha fört sin tioårige styvson, som han velat adoptera, utomlands.

Enligt mannen kommer pojken inte att återvända till Sverige, rapporterar Helsingborgs Dagblad. Kommunens socialnämnd har tidigare godkänt mannen, som är i 60-årsåldern, för adoption trots att han dömts för att ha utnyttjat en femårig flicka sexuellt.

Kommunen anmälde sig själv när fallet blev känt. Under tiden som mannens lämplighet utreds ska pojken ha fått en annan särskilt förordnad vårdnadshavare.

”För barnets bästa”

– Det pågår en förundersökning om egenmäktighet med barn. Det vill säga att man olovligen, utan att vårdnadshavaren godkänt det, åkt utomlands med barnet, säger Ann-Marie Kazmirovicz, utredare vid polisens familjevåldssektion till Helsingborgs Dagblad.

Till tidningen säger den dömde mannen nu att det är bäst om pojken stannar i sitt födelseland. Mannen reste utomlands med barnet i mitten av december.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.