Från årsskiftet kan personer med vissa sjukdomar få rätt till ett nytt särskilt tandvårdsbidrag. Foto: Scanpix

Bättre tandskydd efter nyår

Publicerad

Från årsskiftet kan personer med vissa sjukdomar få rätt till ett nytt särskilt tandvårdsbidrag på upp till 1 200 kronor per år. Dessutom införs ett stöd till patienter med långvarig sjukdom och funktionsnedsättning.

Det nya tandvårdsstödet som börjar gälla den 1 januari består av två delar.

– Det är genomgående förbättringar, i synnerhet för personer med stora tandvårdsproblem, säger Gun-Britt Lundin som är avdelningschef på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

Omkring 300 000 personer kan efter nyår få rätt till särskilt tandvårdsbidrag (STB) på 600 kronor per halvår. Bidraget ska användas till förebyggande tandvård och hanteras av försäkringskassan.

Skydd mot höga kostnader

Syftet är att ge ett bättre skydd mot höga kostnader för personer som på grund av sin sjukdom eller funktionsnedsättning riskerar tandvårdsproblem. STB riktar sig bland annat till personer som lider av muntorrhet på grund av strålbehandling eller långvarig läkemedelsbehandling.

Dessutom blir landstingen skyldiga att erbjuda tandvård till sjukvårdsavgift för patienter med stora tandvårdsbehov på grund av långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning. Stödet riktar sig till omkring 55 000 personer.

Särskilt tandvårdsbidrag

Du kan ha rätt till särskilt tandvårdsbidrag om du har eller är:

  • Muntorr på grund av långvarig läkemedels- eller strålbehandling.
  • Sjögrens syndrom eller kronisk obstruktiv lungsjukdom (kol) och har ordinerats syrgas eller näringsdryck.
  • Cystisk fibros, ulcerös colit, Crohns sjukdom eller tarmsvikt.
  • Frätskador på tänderna och anorexia nervosa, bulimia nervosa eller gastroesofageal refluxsjukdom.
  • Svårinställd diabetes.
  • Genomgår dialysbehandling.
  • Nedsatt immunförsvar på grund av läkemedelsbehandling.
  • Har genomgått en organtransplantation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.