Foto: Scanpix

Behövs ett feministiskt parti?

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnorna i de svenska börsbolagens styrelser minskar för andra året i rad. Gudrun Schyman (FI) är kritisk till att EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) röstat nej till inkvotering till bolagsstyrelser inom Europa.

Andelen kvinnliga styrelseledamöter i Sverige är 22,3 procent, enligt AP-fondens kvinnoindex. Det är samma nivå som 2010.

– Det är hela tiden löften om att det måste göras något åt att gubbdominansen i bolagsstyrelser, men det är bara tomma tunnor som talar. Det kommer långa rapporter om hur det står still och går bakåt, då får man konstatera att de politiker som styr inte för oss inte närmare målet, säger Gudrun Schyman.

Almedalen 2013

Rut-avdrag skiljefråga

Birgitta Ohlsson, som har feminism som en av sina profilfrågor, hävdar å sin sida att Schyman står för en feminism som vill öka jämställdheten genom socialistiska verktyg.

En annan skiljefråga är inställningen till rut-avdrag. Birgitta Ohlsson ser avdragen som ett sätt att få fler kvinnor i arbete och göra dem ekonomiskt oberoende av män. Gudrun Schyman ser det som ett sätt att hålla kvinnorna kvar i låglönejobb.

– Det är konstigt att Birgitta Ohlsson kallar sig för feminist och är för rut. Det visar bara vägen in i ett patriarkalt tankemönster med kvinnor som låglönearbetare.

Svenska kyrkan debatteras

I kvällens Debatt Almedalen möts Schyman och Ohlsson i en duell om svensk politik behöver ett feministiskt parti.

En annan fråga som debatteras är om Svenska kyrkan ägnar sig för lite åt Gud och istället har blivit en politisk arena. Deltar där gör bland andra ärkebiskop Anders Wejryd, Helle Klein och Elisabeth Sandlund från tidningen Dagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2013

Mer i ämnet