”Bergwall oerhört glad”

Uppdaterad
Publicerad

– Han är naturligtvis oerhört glad för att man har öppnat den här möjligheten för honom att få lämna kliniken på Säter men hans förhoppning hade varit att tvångsvården skulle upphöra omedelbart, säger Sture Bergwalls advokat Thomas Olsson till SVT.

Enligt Olsson är Rättsmedicinalverkets utredning en slags kompromiss.

– Det kvarstår ju steg innan Bergwall har fått fullständig upprättelse, säger Olsson.

Fallet Thomas Quick

SVT: Hur kommer ni att yttra er över Rättsmedicinalverkets yttrande? Kommer ni att yrka att tvångvården ska upphöra omedelbart?

– Det yrkandet kvarstår och nu har vi Rättsmedicinalverkets bedömning där man konstaterar att det finns ett behov av en utslussningsfas och det är den frågan vi måste ta ställning till. Om vi accepterar den här bedömningen om utslussning eller vill ifrågasätta den, säger Olsson.

Innebär Rättsmedicinalverkets bedömning att man anser att det finns en risk för att Bergwall återfaller i allvarlig brottslighet?

– Ja, alltså i och med att man vill ha den här utslussningsfasen så menar man ju att – och den åsikten lyftes också under förhandlingen – att man behöver en övergångsperiod för att kunna fastställa hur väl han fungerar utanför Säter så det är väl en sorts försiktighetsåtgärd.

Anser Rättsmedicinalverket att han är allvarligt psykiskt störd i lagens mening?

– Nej, det klargjorde man att man inte anser att han är.

Har Rättsmedicinalverket yttrat sig om den vård Sture Bergwall har fått på Säter, att han kan ha skadats av den?

– Inget kunde väl vara tacksammare än om de gjorde någon form av bedömning av det som har skett på Säter men det intryck jag fick vid det muntliga mötet är att man inte har tagit ställning till Säters behandling, säger Thomas Olsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Thomas Quick

Mer i ämnet