Jimmie Åkesson (SD). Foto: TT

Besked om Åkessons framtid snart

Uppdaterad
Publicerad

SD:s partiledare Jimmie Åkesson kommer att lämna besked i dag eller i morgon om när han kommer tillbaka från sjukskrivningen.

Det var den 17 oktober 2014, en dryg månad efter riksdagsvalet, som Jimmie Åkesson sjukskrev sig för utbrändhet.

– Nu när valet är över har jag getts möjlighet att landa och känna efter. Det känns inte riktigt så bra som det borde göra efter en sådan succé. Tvärtom, jag mår dåligt, sa Åkesson då.

Sedan dess har Mattias Karlsson fått axla partiledarrollen. Åkesson är i dagsläget sjukskriven till sista januari, men i dag eller i morgon kommer han att lämna besked om han kommer vara fortsatt sjukskriven eller inte.

– Hans läkare ska lämna besked, så vi får se hur det utvecklar sig. Jag hoppas att han kommer tillbaka relativt snart. Han behövs och han är saknad. Samtidigt vill vi ge honom den tid han behöver för att komma tillbaka ordentligt utvilad, säger tillförordnade partiledare Mattias Karlsson.

Sverigedemokraternas partistyrelse fattade i dag beslut om att Richard Jomshof kommer att tillträda som ny partisekreterare. Sedan länge har det varit känt att Björn Söder lämnar sin post, efter tio år på den. Men sedan Jimmie Åkessons sjukskrivning har det uppstått en maktkamp i partiet om bytet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.