Syriska flyktingar i ett flyktingläger i Irbil i Irak, augusti 2013. Foto: Scanpix

Beslut om flyktingar välkomnas och kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Glädjande och efterlängtat, säger Miljöpartiet och Vänsterpartiet om Migrationsverkets beslut att syriska flyktingar i Sverige ska få stanna. Sverigedemokraterna är negativa och migrationsminister Tobias Billström vill att andra EU-länder tar mer ansvar.

– Regeringen kommer att med kraft verka för fler stater i unionen också försöker bjuda till och ändra sitt synsätt i den här frågan, säger Tobias Billström (M) och fortsätter:

– När vi nu ser att konflikten verkar bli utdragen så är det ju väldigt viktigt att tillämpningen av gemensam lagstiftning som vi har i unionen inte leder till skillnader, där vissa länder ger tillfälliga och andra ger permanenta uppehållstillstånd.

Syrienkriget

Är du besviken?

– Jag är ännu inte besviken men jag kanske kommer att bli det framöver om jag inte ser förändringar. Jag tycker det är väldigt allvarligt när vi ser den här fruktansvärda konflikten, med blod och död och förintelse, med en miljon barn som är på flykt, på vår tröskel, att vi inte gör mer. Om vi då fortsatt ser att det är två stater, Sverige och Tyskland, som gör väldigt mycket och de övriga medlemsstaterna inte gör lika mycket, så tycker jag att vi har ett problem, säger Tobias Billström.

Christina Höj Larsen, flyktingpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, tycker att det mest positiva med Migrationsverkets beslut är att människor som redan finns i Sverige kan få hit sina familjer.

– Det är ett viktigt första steg för att skapa lagliga vägar in i Europa och det är bra att Sverige går före, säger hon.

Europa har de senaste åren gjort det väldigt svårt för flyktingar att söka asyl, framhåller hon, med viseringskrav och hårda gränskontroller.

V vill ha asylvisering till EU

– Vårt parti har i flera år föreslagit att det ska införas en asylvisering för flyktingar. De har ingen möjlighet att komma hit legalt annars. Att använda sig av flyktingsmugglare är farligt och får fruktansvärda konsekvenser med många tusen som drunknat i Medelhavet, säger Christina Höj Larsen.

Tror du andra EU–länder kommer att följa Sveriges exempel?

– Det är viktigt att länder går före, Tyskland har till exempel lovat ta emot 4.000 kvotflyktingar, medan Sverige inte ens når de 1.900 som vi åtagit oss. Men det här ger oss ändå förutsättningar att säga: Så här gör vi, vad tänker ni göra? Det öppnar för att kunna sätta viss press, konstaterar Christina Höj Larsen.

Samtidigt påpekar Bodil Ceballos, riksdagsledamot för Miljöpartiet, att Grekland och andra länder i södra Europa tar emot fler flyktingar än Sverige.

– Vi tar inte emot flest. Det gör länderna i Sydeuropa som ligger närmast de länder som flyktingarna kommer från, säger Bodil Ceballos.

Christina Höj Larsen håller med om att de sydeuropeiska länderna tar ett stort ansvar när det gäller flyktingmottagandet, men menar att de inte har ett fungerande asylsystem.

– De misslyckas ganska rejält med att pröva asylansökningarna och de har inte prioriterat det.

Olika bedömningar

Totalt har EU–länderna tagit emot mellan 40.000 och 45.000 syriska flyktingar. Sverige tog förra året emot omkring 8.000 asylsökande från Syrien. Hur kommer det sig att EU–länderna har så olika bedömning när det gäller hur många flyktingar de vill ta emot?

– Det borde vara samma regler, men det är en komplex fråga, till exempel säger Dublinavtalet att asyl ska prövas i det första land flyktingarna kommer till. Vi i Vänsterpartiet tycker att flyktingarna själva borde få välja var de vill få sin sak prövad, säger Christina Höj Larsen.

Bodil Ceballos säger att Frankrike och Italien, som gick i bräschen för tuffare asylpolitik i Europa, grundar sina ställningstaganden mycket utifrån inrikespolitiska beslut, där de tar hänsyn till invandrarfientliga partier och attityder på hemmaplan.

”De flesta blir beroende av flyktingsmugglare”

EU:s kommissionär för inrikesfrågor och migration Cecilia Malmström säger att de flesta som flyr striderna i Syrien blir beroende av mycket osäkra flyktvägar.

– Nu öppnas ju en ny väg för anhöriga genom det svenska beslutet, och vi har också vädjat till medlemsländerna att ta kvotflyktingar via UNHCR, men annars är de flesta flyktingarna beroende av flyktingsmugglare eller väldigt osäkra vägar för att ta sig till Europa och söka asyl och det är ett stort problem, säger Malmström.

Tror du att det svenska beslutet att ge permament uppehållstillstånd kommer att påverka andra medlemsländer?

– Jag är inte säker på det faktiskt. Jag är väldigt glad över beslutet, för det ger en väldig trygghet till de syriska flyktingarna som finns i Sverige, jag skulle önska att fler länder gjorde så, men jag tror inte att det står på den omedelbara agendan, säger hon.

”Alla söker inte asyl”

– Men de tar ändå emot många migranter. Alla som kommer söker inte asyl. De tar emot många som till exempel söker arbete, framhåller Bodil Ceballos.

Varken hon eller Christina Höj Larsen tycker det är ett problem om flyktingströmmen till Sverige kommer att öka på grund av beslutet.

– Jag tror människor har förståelse när de ser situationen i Syrien, säger Bodil Ceballos.

– Jag ser ingen risk med att vi ger människor skydd. Det är något vi ska vara oerhört stolta över. Men vi behöver en lag som ser till att alla kommuner tar emot flyktingar, säger Christina Höj Larsen.

Åkesson: Ett dåligt beslut

Jimmie Åkesson, ledare för Sverigedemokraterna, tycker däremot att Migrationsverkets beslut är dåligt.

– Det innebär att vi gör om samma misstag som vi gjort så många gånger tidigare. Vi riktar resurserna till att hjälpa ett fåtal flyktingar, i stället för att rikta dem till flyktinghjälp till det stora flertalet flyktingar som finns på plats i närområdet kring Syrien, säger han.

Hans parti vill i stället öka anslagen till FN:s flyktingorgan, vilket partiet gjort i alla sina budgetförslag sedan de kom in i riksdagen, framhåller han.

Enligt Åkesson är det anhöriginvandringen som varit Sveriges stora problem de senaste decennierna.

– Det är den som skapat situationen med segregation och väldigt höga kostnader för invandringen, säger han.

De som redan är här, tycker du det vore bättre att de inte fick ta hit sina anhöriga?

– Flyktingpolitik måste gå ut på att hjälpa så många som möjligt. Det gör man inte genom invandring av relativt få personer utan genom att ge skydd och hjälp under den tid som det behövs, och det gör man bäst genom att rikta resurserna dit där de allra flesta flyktingarna finns, säger Åkesson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet