En bilbomb exploderade i Malmö i natt. Bara någon timme senare skedde ytterligare en explosion i närheten, vid en lokal. Den sprängda bilen ska undersökas av polisens tekniker, som säger att de ännu inte vet om de båda explosionerna har någon koppling till varandra. Foto: MIKAEL NILSSON

Två bomber exploderade i Malmö i natt

Uppdaterad
Publicerad

Två kraftiga explosioner skakade Malmö i natt. Först exploderade en bilbomb på Rosengård – och bara någon timme senare hördes ytterligare en explosion i närheten.

– Det var en rejäl smäll. Vi blev nerringda av boende som blivit väckta av explosionen, säger Peter Martinsson, vakthavande polisbefäl i Skåne.

Boende på Thomsons väg på Rosengård i Malmö vaknade tidigt på lördagsmorgonen av en kraftig explosion. Flera personer larmade polisen som upptäcker en totalförstörd bil när man kommer till platsen.

– Någon hade sprängt en bil på gatan, säger Peter Martinsson.

Till en början hade polisen, på grund av de omfattande skadorna, svårt att ta reda på ägarna till bilen.

– Nummerskyltarna var bortplockade. Antingen har de skruvats loss eller förstörts i explosionen, säger Peter Martinsson.

Vill komma i kontakt med bilägarna

Men under lördagsmorgonen har båda två kunnat identifieras, uppger nu Kvällsposten på sin sajt. Polisen har ännu inte kommit i kontakt med ägarna och man känner inte till om det finns någon hotbild riktad mot dem.

– Vi behöver prata med bilägarna och vi har inte fått tag i dem än, säger Linda Pleym, pressinformatör vid polisens ledningscentral, till Kvp.se.

Nu kommer den sprängda bilen att undersökas av polisens tekniker och man ska försöka ta reda på vilken typ av sprängladdning det rörde sig om.

Ytterligare en explosion

Bara någon timme efter att bilbomben exploderade inträffade ytterligare en explosion – ungefär 100 meter från den första explosionen. Det visade sig att en kontorslokal på Ramels väg var utsatt för skadegörelse. Entrédörren och flera fönsterrutor hade förstörts.

– Tekniker har avslutat sitt arbete på platsen. Men vad som detonerat är ännu inte utrett, säger Linda Pleym vid polisens ledningscentral till TT.

Ingen misstänkt är gripen för dåden och polisen har hittills inte fått tag på vittnen som sett några gärningsmän.

– Vi efterlyser iakttagelser, säger Pleym och berättar att det pågår inre spaning.

Polisen kan ännu inte säga om det finns något samband mellan händelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.