Bildt tillbakavisar uppgifterna: De har inte portats

Uppdaterad
Publicerad

Det alternativa nobelpriset Right Livelihood-priset har under 18 år delats ut i Utrikesdepartementets lokaler – men inte i år. Utrikesminister Carl Bildt tillbakavisar uppgifter om att det skulle ha med hans personliga känslor kring en av pristagarna, Edward Snowden, att göra. – Det här är ett oberoende pris och har alltid varit det, säger han till SVT.

SVT kan i dag avslöja att organisationen bakom det alternativa nobelpriset, Right Livelihood-priset, portas från utrikesdepartementets lokaler. Orsaken är, enligt vad SVT erfar, att utrikesminister Carl Bildt reagerat kraftigt på att en av pristagarna är den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden.

Den officiella anledningen till att prisutdelningen inte kommer att äga rum i UD:s lokaler är pressrummets nya skyddsklassning. Men i en intervju med SVT tillbakavisar Carl Bildt att organisationen skulle vara portad.

Snowden portades från UD

– Nja de har väl inte portats utan de ska ju utannonsera sina saker på Bokmässan i Göteborg och då är det lika bra att de gör det där.

”Det är nya bestämmelser nu”

Bildt nekar också till att det skulle vara hans personliga ilska mot Snowden som orsakat beslutet.

– Jag har ingen aning om vilka uppgifter ni har men så är det ju inte. Men det är riktigt att de varit där tidigare (i pressrummet, redaktionens anm.) men det är nya bestämmelser nu. Och jag tror det är bra att understryka för alla att detta är ett oberoende pris som inte har med regeringen att göra, det tror jag är bra för dem också.

Vad är din åsikt om att Snowden får priset?

– Det vare sig bör eller ska jag ha någon ståndpunkt till. Det här är ett oberoende pris och har alltid varit det.

Om Right Livelihood-priset

Right Livelihood-priset kallas för det alternativa Nobelpriset och har genom åren delats ut till organisationer och enskilda som kämpar för mänskliga rättigheter och lösningar på världens stora utmaningar.

Sen 1985 delas priset ut i Stockholm, och pristagarna brukar tillkännages i Utrikesdepartementets pressrum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snowden portades från UD

Mer i ämnet