Foto: SVT

Bill Gates – en rik optimist

Uppdaterad
Publicerad

En av världens rikaste män, Microsofts grundare Bill Gates, är på besök i Stockholm. Och det är ingen slump att han är just nu, inför valet 2014.

Bill Gates är här för att tacka det svenska folket för att vi har en av världens mest generösa biståndsbudgetar.

Under eftermiddagen har han träffat partiföreträdare i riksdagen för att försäkra sig om att inget parti tänker kompromissa med biståndsmålet på en procent.

SVT:s intervju är förberedd med lampor och kameror och Bill Gates slår sig ner. Jag försöker småprata med honom och fråga om han har jetlag, och han svarar kort och reserverat på ett oamerikanskt vis: ”Jag kommer att vara trött ikväll”.

På frågan varför han är här i Sverige tar Bill Gates upp det svenska biståndet.

– Jag är här för att tacka svenska folket för att ni ger så generöst.

Ju effektivare biståndet blivit, desto viktigare är det att fortsätta med ett generöst biståndsmål, anser han, och berättar att Sverige och Gates Foundation samarbetar på en rad områden, bland annat vad gäller preventivmedel till de allra fattigaste.

Det som väckte parets engagemang var när de insåg att en halv miljon barn dör årligen av diarré orsakat av rota-virus, som man kan vaccinera mot.

Skänker bort förmögenhet

Bill Gates är världens rikaste man, god för 489 miljarder kronor, och tillsammans med sin hustru Melinda Gates har han beslutat sig för att skänka bort sin förmögenhet i bistånd. Deras stiftelse förfogar över lika mycket som Schweiz hela biståndsbudget.

Huvudfokus har varit vaccinationer, uppskattningsvis sex miljoner barn har räddats tack vare Gates välgörenhetsinsatser.

Rik optimist

Bill Gates är inte bara rik, utan en optimist som är övertygad om att fattigdom och sjukdom är systemfel som kan rättas till.

Hans föreläsning på Karolinska Institutet i dag hade rubriken ” Världen blir bättre”, och han pekar på att färre spädbarn dör och att fler barn än någonsin får gå i skola.

– Vem hade velat vara homosexuell , haft cancer eller levt i Afrika 50 år sedan? frågar han, och pekar på att sedan 1990 har barnadödligheten för barn under fem år gått ner från 90 per 1.000 födslar till 48.

Bill Gates vill att regeringar och förmögna människor ska skänka så stora belopp som möjligt för att utrota malaria, tbc och andra sjukdomar. Av det skälet kritiserar han Holland, som nyligen beslöt att skära ned sitt bistånd till 0,5 procent.

Etiopien förebild

SVT: Det finns forskning som visar att biståndet kan försena framväxten av ett samhällskontrakt mellan väljare och deras politiker, ett kontrakt där väljarna pressar sina politiker att leverera vad människor behöver mest. Vad anser du om det?

– Det är nonsens, experter tycker så mycket. Det kommer att ta lång tid innan afrikanska länder kommit så långt att man ens kan börja tala om demokrati. Tills dess har vi en viktig uppgift där.

SVT: Ni har biståndsprogram i länder som Sydafrika och Uganda där ni hjälper de fattigaste. Samtidigt har dessa länders regeringar lagt ner enorma belopp på att köpa in stridsflygplan till sina försvar. Är detta ett moraliskt dilemma för dig?

– Regeringar är inte perfekta. Jag har studerat många afrikanska länders budgetar och det är sant att de skulle behöva dra in mer skatt. Men det finns förebilder, jag vill lyfta fram Etiopien som på ett imponerande sätt börjat satsa på de allra fattigaste, både vad gäller att förbättra sjukvård och skola.

Klimatförändringar rika världens fel

Bill Gates säger sig vara mycket oroad över klimatförändringarna och skänker stora belopp till att utveckla olika former av solkraft och koldioxidneutrala energikällor.

– Klimatförändringarna är ett gigantiskt problem. Det är ett problem orsakat av den rika världen och kommer på sikt att drabba de allra fattigaste. Vi satsar därför på att utveckla nya former av torkresistenta grödor till de allra fattigaste jordbrukarna.

Till sist får han en mer personliga fråga kring hur han som världens rikaste man sett till att inte skämma bort sina barn.

– De måste arbeta, att lära sina barn värdet av arbete är bland det viktigaste man kan göra som förälder. Våra barn får nu bra utbildningar, de får ett underhåll men de kommer definitivt behöva jobba, säger trebarnspappan Bill Gates till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.