Billström vill slippa visumfrihet

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsminister Tobias Billström hoppas att ett EU-hot om upphävd visumfrihet ska minska asylsökande från västra Balkan.

EU-parlamentets ansvariga utskott väntas i nästa vecka säga ja till att göra det möjligt för EU att tillfälligt suspendera visumfriheten för länder utanför unionen. Det är en fråga Sverige drivit.

Enligt Billström (M) är utskottets beslut viktigt, eftersom parlamentet varit motståndare till en så kallad suspenderingsmekanism, eller ”stoppknapp” i EU:s nya viseringsförordning. ”Stoppknappen” skulle göra det möjligt för Sverige att vid en ”drastisk ökning” av antalet asylsökande kunna begära att EU drar in visumfriheten i upp till sex månader för länder på västra Balkan.

– Det är ett mycket stort problem att ett antal länder somfått viseringsfrihet, framförallt länder på västra Balkan, i dag levererarstora grupper med asylsökande som har uppenbart ogrundade ansökningar. Nästan20 procent, alltså en femtedel av de som söker asyl i Sverige på årsbasis haruppenbart ogrundade ansökningar och kommer från länder på västra Balkan, säger Tobias Billström till SVT.

Få får stanna

Billström ser asylsökande från länderna på västra Balkan som ett växande problem för Sveriges redan ansträngda asylmottagning.

– Människor ser en chans att komma ifrån sin sociala misär för några månader i Sverige, säger Billström.

Han pekar på att nätverk i västra Balkan säljer resor till utsatta människor genom att utlova en rad rättigheter och till exempel att bo med hotellstandard i Sverige som asylsökande.

– Det finns vissa byar i Serbien, som befolkningen lämnar, efter att människosmugglare varit på plats och sålt resor, säger Billström.

Agera hårdare

Han anser att ett hot om att EU drar in visumfriheten kan få regeringar i Västra Balkan att agera hårdare mot nätverken. En del återstår dock innan EU kan införa en ”stoppknapp”. EU-parlamentet ska rösta om den nya viseringsförordningen som sedan ska antas formellt i EU:s ministerråd.

Som snabbast skulle ”stoppknappen” kunna vara på plats innan sommaren. Då skulle Sverige kunna lämna in en begäran till EU-kommissionen om att tillfälligt upphäva visumfriheten. Därefter krävs att en kvalificerad majoritet av EU-länderna ställer sig bakom ett sådant förslag från kommissionen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.