En OCD-kontakt programmerar om bilens lås. Foto: SVT

Tjuvar överlistar bilens låssystem

Uppdaterad
Publicerad

Bilstölderna har minskat på grund av elektroniska startspärrar, men systemen går att överlista.

Det är en liten elektronisk apparat, en så kallad chippad OBD-kontakt, som just nu oroar polisen och försäkringsbolagen. Med apparaten kan man programmera om bilens lås och på så sätt lura det avancerade, startspärrsystemet i moderna bilar.

OBD-kontakten, gör att bilens system ”glömmer” de riktiga bilnycklarna och den dyrk, tjuven kopplar in i låset, blir i stället den riktiga nyckeln.

– Det tar bara några sekunder att stjäla en bil med den här utrustningen, säger Jan-Erik Heed, kriminalinspektör vid Citypolisen i Stockholm, till SVT:s Rapport.

Vad kostar utrustningen?

– Den kostar mellan 50.000 och 100.000 kronor och köps från till exempel Kina eller Bulgarien,säger Jan-Erik Heed.

Rapport kunde för en vecka sedan berätta att bilstölderna har minskat drastiskt. Men med den nya tekniken, som internationella ligor nu använder sig av, stjäls dyra lyxbilar, som sedan fraktas utomlands.

– Det stjäls cirka 300-400 hundra nyare, finare bilar per år, men vi är rädda att det här nu ska sprida sig och att tjuvarna ska börja stjäla, vanliga mellanklassbilar också, säger Dan Falconer på försäkringsbolaget IF, till Rapport. Det här är en utveckling som vi följer mycket noga.

De flesta hittas aldrig

I mitten av mars slog Citypolisen i Stockholm till mot en internationell liga, som misstänks för bilstölder. Tre män sitter häktade, men polisen räknar med fler gripanden.

Torbjörn Serrander är utredare vid Larmtjänst, försäkringsbolagens gemensamma branschorganisation mot försäkringbrottslighet, säger till Rapport att:

– De bilar som vi lyckas återfinna har vi hittat i Polen, Litauen och andra före detta öststater. Men den största delen av de stulna lyxbilarna, hittar vi aldrig.

Hur kan de rulla i andra länder ?

– De identifieras om med förfalskade dokument och nya skyltar och sedan säljs de, till intet ont anande människor i de här länderna, säger Torbjörn Serrander, till Rapport.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.