Biodling lockar fler kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Dags för en ny hobby 2014? Något som lockar fler och fler är biodling.

– För många är det en fritidssysselsättning som är meningsfull, för man bidrar till ekosystemet, säger Marita Delvert, ordförande i Svenska biodlares riksförbund.

Förbundet har den senaste tiden märkt en tillströmning av medlemmar, och det från andra grupper än tidigare. Bland annat är det yngre personer och kvinnor som blivit fler.

Kladdig syssla

I dag är nära 30 procent av förbundets cirka 10.000 medlemmar kvinnor.

– Biodling var tidigare en manlig syssla, tungt och kladdigt. Nu har det hänt mycket när det gäller utrustning och redskap, i dag finns lättare lådor och mindre handskar till exempel, säger Marita Delvert.

Under senare år har bin och andra pollineringsinsekters betydelse fått mycket uppmärksamhet och det har rapporterats om bidöd. Det här är något som Delvert tror lockar många att hjälpa till.

Honung bra för hälsan

– Man har upptäckt att det är fara och färde om inte pollineringen finns. Vi kan inte plocka hallon i skogen och äppelskörden minskar, det har plötsligt gått upp för många.

Förutom att hjälpa naturen på traven får ju biodlarna dessutom en nyttig ”biprodukt”.

– I matlagningen kan man upptäcka många nya matkombinationer och honungen är bra för hälsan, säger Delvert.

Biodling

  • Det är främst honungsbin som odlas. Detta för att få fram honung och vax, samt utnyttja dem som pollinatörer.
  • Bina samlar nektar ur blommor. Nektarn lagras sedan som honung i vaxceller efter vattenavdunstning.
  • Honungen utvinns av biodlaren genom att vaxkakorna centrifugeras, så kallad slungning. Bina får sockerlösning som ersättning för honungen, som är deras vinterfoder.
  • Drygt en miljon ton honung produceras över världen varje år.
  • Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.