”Orimligt att föräldrarna ska granska”

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar ska inte behöva läsa några bokslut när de ska fatta beslut om vilken skola barnen ska gå i. Det säger utbildningsminister Jan Björklund (FP) efter att Skolinspektionens generaldirektör gett det rådet.

– Det är varken rimligt eller möjligt att föräldrarna ska granska skolornas ekonomi, det ansvaret måste samhället ta, säger Jan Björklund.

Men Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler tycker att kravet är rimligt.

– Som konsument när det är en marknad då måste man ha den informationen för att kunna välja skola, säger Skolinspektionens generaldirektör.

”Behöver göras mer ambitiöst”

Ändå skulle hon vilja ha mer resurser för att granska friskolornas ekonomi. Jan Björklund anser att ansvaret för den granskningen redan ligger på Skolinspektionen, men flaggar ändå för att mer resurser är på väg.

– Både friskolekommittén och Skolinspektionen säger att det här behöver göras på ett mer ambitiöst sätt än tidigare. Då kommer det behövas mer resurser och jag tycker att det är rimligt att vi går mot den utvecklingen. Det är inte föräldrarna som ska behöva granska ekonomin på en skola.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.