Blekinge vill börja med sprutbyte

Publicerad

Landstinget i Blekinge vill starta sprutbyte för att hindra smittspridning bland sprutnarkomaner. Hittills finns sådan här verksamhet på sex orter i Sverige. Folkhälsomyndigheten hoppas att fler ska kliva på tåget.

– Det är flera orter som diskuterar det här. Det kommer ut mer kunskap, säger Niklas Karlsson, utredare på Folkhälsomyndigheten, och berättar att det finns mycket forskning som visar att sprutbyte är effektivt mot smittspridning.

Under torsdagen ska frågan upp till beslut i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Blekinge landsting. Man bedömer att det finns cirka 200 personer som är sprutnarkomaner i Blekinge.

– Tanken är att starta verksamheten år 2016, säger Per-Ola Mattsson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Kontroversiellt

I Göteborg har politikerna sagt nej till sprutbyte. Verksamheten är kontroversiell och kritiker anser att sprutbyte kan uppmuntra till fortsatt missbruk.

I dag finns sprutbytesverksamhet på sex orter i Sverige. Lund och Malmö var först ut på 1980-talet. På sprutbytet i Malmö välkomnas Blekinges planer både av de besökare som småsnackar utanför porten innan dagens sprutbyte öppnar och av personalen.

– Jag tycker det här borde finnas i varje stad så att man kan undvika smitta, säger Håkan Ohlsson medan han tar emot ett paket med rena sprutor.

– Jag kommer från uppåt landet där det inte finns sånt här, det är inte alls bra, säger han och berättar att han besökt Malmös sprutbyte i sju år.

Låg hiv-spridning

Marianne Alanko Blomé, infektionsläkare på sprutbytet i Malmö, bedömer att de når runt 70 procent av missbrukarna i sitt område, och hiv-spridningen är väldigt låg.

– Både Danmark, Norge och Finland har en mer pragmatisk syn på missbruk – att det finns, och då har man en skyldighet att möjliggöra för missbrukare att skydda sig mot blodsmitta, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.