Foto: TT

Boende i nordost får flytta hem

Uppdaterad
Publicerad

Evakuerade i den nordöstra delen av det tidigare branddrabbade området i Västmanland får nu komma hem. Beskedet kom efter morgonens stabsmöte.

Sammanlagt handlar det om uppskattningsvis cirka 100 personer boende i Nyhyttan och Sågetorp vid Hörendesjön som får flytta tillbaka. Alla byggnader i det aktuella området uppges vara intakta.

Regnet hjälpte

Gårdagens regn har varit en bidragande orsak till att situationen har förbättrats.

Skogsbranden i Västmanland

– Elden blåser upp här och var men det är inte lika intensivt som förut och regnet har hjälpt till att stabilisera arbetet för de ute på marken, säger Maja Geffen, pressinformatör på krisledningscentralen.

Från början var det totalt cirka 500 som tvingades evakueras. I och med dagens beslut uppskattar räddningstjänsten att cirka 100 människor fortfarande inte får återvända. Några av de som fortfarande inte får komma tillbaka har fått sina hus nedbrända.

”Risk för uppblåsande bränder”

Strax innan lunch kom även beskedet att varningen till allmänheten om faror i brandområdet inte längre är aktuellt. Men trots det är området inte säkert, säger Maja Geffen.

– Det bedöms fortfarande som farligt i de norra delarna. Där finns det risk för uppblåsande bränder.  

Inne på brandområdet fortsätter arbetet med att stärka ringen runt elden och så sakterliga pressa elden inåt mitten.

Får inte röra sig fritt hemma

Trots att ett hundratal nu får återvända gäller fortfarande vissa restriktioner för de boende.

– De får röra sig på vägen och runt bostaden men i övrigt måste de vara försiktiga, förtydligar räddningsledare Lars-Göran Uddholm. Men ingen annan får komma in som allmänhet eller media, vi gör ett undantag för de boende.

Vissa som nu får återvända bor ibland bara tio meter från andra som inte får tillstånd att resa till sina hem. Det har orsakat diskussion och irritation bland de branddrabbade.

– Det är ju alltid så när man ritar en gräns, säger Lars-Göran. Någon hamnar utanför men tycker man att man borde få komma hem så får man höra av sig till oss. Då får vi titta på det och eventuellt omvärdera.

Områden där avspärrningarna har hävts

  • De bostäder söder om Västerfärnebo som ligger i anslutning till jordbruksmark
  • Markerat område längs väg 668
  • Markerat område norr, väster och söder om Hörendesjön som omfattar bostäder i Nyhyttan, Kråkebo, Sågtorpet, Orrnäs, Norrhörende, Sörhörende, Stenbroviken och Hörnsjöfors.
  • Bostäder i Rörbo, Vånkarbo och Månsbo som ligger inom markerat område

En karta på berörda områden hittar du på krisinformation.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet