Översvämningar i Bohuslän Foto: SVT

Bohuslän kan få klass 2-varning

Publicerad

Regnovädret över västkusten tar ny fart under lördagskvällen och natten. I hårt regndrabbade Bohuslän och Dalsland, där vattenflödena redan är kraftiga och flera vägar avstängda, kan det bli aktuellt med en klass 2-varning för höga flöden på vissa ställen, enligt SMHI.

– Regnet som kommer in gör att det kan bli fortsatta problem, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

En klass 1-varning för höga flöden är utfärdad för Västra Götaland, Sjuhäradsregionen och Göta Älv. Det kan bli aktuellt att utköa varningen till klass 2.

– Regnet håller i sig över västkusten till söndag kväll, säger Alexandra Ohlsson.

– Normalt faller det 70 till 100 millimeter regn under oktober månad, men nu kommer på sina håll en hel månads nederbörd på bara några dygn, säger Nils Homqvist, meteorolog på SVT.

Vägar avstängda

I Bohuslän är fortfarande väg 163 avstängd och flera andra vägar i området mellan Lysekil och Tanum är översvämmade.

Regnovädret kommer att dra vidare österut över landet under söndagen och vidare upp över Norrland.

– Götaland får regn på de flesta håll under det kommande dygnet, säger Alexandra Ohlsson.

Snövarning

I Norrland har en klass 1-varning utfärdats i Jämtlands län och Jämtlandsfjällen. Varningen gäller risk för 5-10 centimeter sno från lördag kväll till söndag förmiddag.

Det är även risk för underkylt regn i Jämtland, södra Lappland, Västerbotten och Norrbotten vilket innebär att det lokalt kan bli riktigt halt.

Läs mer om väderläget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.