Foto: Scanpix

Bolånereform kan spara tusenlappar

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill ha nya regler om att i förtid lösa bolån med bunden ränta.

Regeringen vill stärka konsumenternas ställning på bolånemarknaden och öka konkurrensen mellan bankerna. Det skriver justistiminister Beatrice Ask (M) och finansmarknadsminister Peter Norman (M) på tidningen Dagens nyheters debattsida idag.

Med ett bundet bolån blir det ofta dyrt att lösa det i förtid för att kunna byta bank. Det beror på att ersättningen i ränteskillnad som bankerna kunnat ta ut de senaste åren blivit väldigt hög.

Räknas på nytt sätt

Enligt regeringens lagförslag ska ränteskillnaden ska räknas ut på ett annat sätt – som blir billigare för konsumenten. I stället för att som i dag basera ersättningen på statspappersräntor ska den grundas på bostadsobligationsräntor. Skillnaden för konsumenten kan handla om tiotusentals kronor.

Förhoppningen är att det här ska göra det enklare att byta bank och att den tuffare konkurrensen leder till att bankerna börjar att locka med bättre lånevillkor för kunderna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.