Bopriserna vänder upp

Uppdaterad
Publicerad

Efterfrågan på bostadsrätter och villor ökar kraftigt under första kvartalet i år, försäljningen går snabbare och priserna vänder upp, spår storstadsmäklare.

SBAB:s boprisprognos bygger på bedömningar av 220 fastighetsmäklare i de tre storstadsområdena. De tror att bostadsrättspriserna stiger med 2-3 procent jämfört med fjärde kvartalet i fjol. Största prisuppgången väntas i Stockholm och den lägsta i Malmö.

För småhus tror mäklarna på en prisuppgång på 1 procent i Storstockholm och Storgöteborg medan priserna i Malmöområdet i stort sett står stilla.

”Ingen boom”

-Förväntningarna är positiva men det är ingen boom precis. Även om priserna ökar är de långt ifrån prisnivåerna under första kvartalet i fjol, säger Tomas Pousette, chefsekonom på SBAB.

Osäkerheten i mäklarnas prognoser har minskat men är fortfarande större än normalt, konstaterar han.

-Det är inte konstigt med tanke på det som händer i omvärlden. Det är svårt att bedöma hur problemen i euroområdet kan komma att påverka den svenska konjunkturen och Riksbankens agerande.

De acceptpriser på bostadsrätter som införts i Stockholm påverkade i början försäljningspriserna märkbart men den effekten har avtagit märkbart, enligt mäklarna.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.