Borg: stopp för välfärdsvinst till skatteparadis

Uppdaterad
Publicerad

Inom några månader kommer regeringen att stänga möjligheterna att föra ut vinst ur välfärden till skatteparadis.

Det var det besked finansminister Anders Borg kunde ge i riksdagens debatt om riskkapitalbolag i välfärden.

Debatten var anordnad på initiativ av Socialdemokraterna med anledning av den senaste tidens vårdskandaler. Tonläget var stundtals mycket högt, men de konkreta förslagen till åtgärder var få.

Tydligast var Vänsterpartiet som helt sonika vill förbjuda vinst i välfärden. Socialdemokraternas företrädare Jennie Nilsson anklagade regeringen för saktfärdighet när det gäller att ta fram förslag om bland annat meddelarfrihet för personal i privata välfärdsbolag. Hon sade också att det är oacceptabelt att privata företag plockar ut vinst som inte beskattas.

Få förslag

-Det är hög tid för Sveriges riksdag att bekänna färg och redovisa hur skattepengar ska gå till det som de är avsedda för, sade hon.

Några egna förslag på hur det exakt ska gå till presenterade hon dock inte. Hon ifrågasatte vad riskkapitalbolagen har i välfärden att göra men krävde inget förbud mot dem.

Anders Borg tog också fasta på detta.

-Om nu läget är katastrofalt så förväntar man sig ju att det finns skarpa, genomtänkta förslag som kan genomföras. Socialdemokraterna har ju ingen politik, det är bara kritik utan alternativ, sade Borg.

Huvudmodellen klar

Själv talade han sig varm för såväl välfärd som privata alternativ. Samtidigt som han markerade vad som gäller.

-Skatter ska betalas, sade Borg.

Efter debatten sade han att regeringen ”inom de närmaste månaderna” kommer stänga möjligheterna att ta ut vinster till skatteparadis.

-Vi ser nu huvudmodellen för hur detta ska vara möjligt, sade han.

Miljöpartiets Per Bolund fann det oacceptabelt att vinster förs ut till skatteparadis. Samtidigt framhöll han att partiet inte är emot privata alternativ eller vinst inom välfärden. I stället efterlyste han bättre kontroll och tydligare regler för att kvalitén ska komma först.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.