Foto: TT

Borg kan gå till Kinnevik

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare finansministern Anders Borg kan ta plats i Kinneviks styrelse. Valberedningen har föreslagit Borg till posten som vice ordförande.

I en kommentar skriver Anders Borg att han är glad över att ha blivit tillfrågad.

”Kinnevik är, med långsiktiga ägare och en stark företagskultur, unikt i sitt sätt att starta och utveckla företag med starka marknadspositioner inom tillväxtsektorer och tillväxtmarknader”, skriver han.

Unik kompetens

Cristina Stenbeck, styrelseordförande och ordförande i valberedningen, skriver i sin tur att Borgs ”oöverträffade marknadsinsikt och globala perspektiv” kommer att bidra med unik kompetens.

Borg föreslås också ta plats i mobiloperatören Millicoms styrelse. Millicom ägs till cirka 38 procent av Kinnevik.

– Det är väl bara att gratulera, särskilt gratulera Kinnevik. Anders Borg är en fantastiskt kompetent person och har varit en fantastiskt skicklig finansminister, säger Anna Kinberg Batra, Moderaternas föreslagna nya ledare, till P1 Morgon i Sveriges Radio.

Persson vill ha karens

Förre statsministern Göra Persson, som själv gått till näringslivet, tror att  Borg kan få problem, och säger till Svenska Dagbladet att man borde införa en karenstid på ett år för ministrar som går över till näringslivet.

– Jag har tyckt det förr och jag tycker det nu. Inte minst för Anders Borgs egen skull. Han sitter ju på en massa aktuell kunskap och på känslig information. Det har han säkert förstånd att hantera själv men andra kommer att försöka misstänkliggöra honom. Då skulle det vara bra med en karenstid, säger Persson till SvD.

Anders Borg

 * Anders Borg, född 1968 i Stockholm, gick med i Moderata ungdomsförbundet under gymnasietiden och var vice ordförande 1990-91 och under samma år också ledarskribent på Svenska Dagbladet.

 * Efter den borgerliga valsegern 1991 utsågs han till politiskt sakkunnig i statsrådsberedningen och från 1993 arbetade han som talskrivare åt Carl Bildt.

 * Mellan 1995 och 2002 arbetade Borg för flera banker. 2006 utsågs han till finansminister.

 * Tidningen Financial Times utsåg honom till EU:s främste finansminister 2011 i sin årliga ranking av unionens 19 finansministrar. (TT)

Många går mellan näringsliv och politik

Anders Borg är inte den första, utan bara den senaste, i en lång rad av höga politiker som gått över till topposter i näringslivet. Svenska Dagbladet listar några av dessa:

 * Nyamko Sabuni som var integrations- och jämställdhetsminister, sedermera jämställdhets- och biträdande utbildningsminister i de borgerliga regeringarna från 2006 till 2013. Efter det att hon hoppat av grundade hon en kommunikationsbyrå och har sedan dess tagit plats i teknikkonsultföretaget ÅF:s ledning.

 * Pär Nuder var samordningsminister, sedermera finansminister, i den socialdemokratiska regeringen 2002-2006. Han är i dag rådgivare till riskkapitalbolaget EQT och har flera styrelseuppdrag i olika företag.

 * Jan Nygren var samordningsminister efter Socialdemokraternas valseger 1994 och under en period en av kandidaterna till ny partiledare för S. I dag är han konsult och försvarslobbyist.

 * Maud Olofsson var näringsminister i den borgerliga regeringen mellan 2006 och 2011. I dag är hon styrelseledamot i en rad bolag.

 * Göran Persson var statsminister i tio år, mellan 1996 och 2006. I dag är han ordförande i flera bolag, bland andra Sveaskog.

 * Ulrica Jansson Messing satt på många olika ministerposter 1996-2006. Nu sitter hon i styrelsen i flera bolag.

 * Erik Åsbrink var både skatteminister och finansminister och har i dag många tunga styrelseuppdrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.