Friskis & Svettis Foto: TT

Börja träna – ett masslöfte för 2015

Uppdaterad
Publicerad

”Nästa år ska jag verkligen börja träna.” Om du tänkt den tanken är du i gott sällskap: 1,2 miljoner vuxna svenskar avger nyårslöfte om att röra på sig mer. Löftet brukar hållas. Åtminstone några veckor.

När idrottsföreningen Friskis & Svettis lät drygt 1.000 18-74-åringar svara på frågan om de tänkt lova sig själv träning 2015 svarade nästan var femte (18 procent) ja. Överfört till hela den vuxna befolkningen blir det alltså ett miljonlöfte.

Det brukar synas på träningsanläggningarna i januari, då folk strömmar till. Men redan i slutet av februari har intresset mattats av.

Första veckorna viktiga

– Jag tror att det beror på att man inte fått in en rutin, fått träningen att bli en del av vardagen. Där är de första veckorna väldigt viktiga, säger Magnus Strömberg, utvecklingsansvarig vid Friskis & Svettis.

Hans tips är att hålla fast vid löftet även om det tar emot. Med tiden kommer lusten.

– Testa olika träningsformer, tills du hittar något du tycker är roligt. Och ta gärna hjälp av en kompis som är i samma läge som du.

Och om man inte vill trängas i omklädningsrum och svettas med andra? Ge dig ut i naturen, råder Magnus Strömberg.

”Gör något ett par gånger i veckan”

– Eller träna hemma. Bara du gör något ett par gånger i veckan, och ser till att det blir av. Vart eller hur spelar mindre roll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.