Proryska separatister vid en vägspärr i östra Ukraina. Foto: Nyhetsbyrån TT

Bortförde svensken: ”behandlas okej”

Uppdaterad
Publicerad

Den västsvensk i 60-årsåldern som har tillfångatagits av proryska separatister i östra Ukraina säger till Aftonbladet att han ”behandlas okej”.

Tidningen har lyckats få kontakt med mannen per telefon via separatistledaren Igor Bezler, som uppges ligga bakom tillfångatagandet.

– De bara tog mig i en vägspärr. Sedan tog de mig till en förläggning under pistolhot. Det är vapen överallt här, säger svensken till Aftonbladet.

Medier

– Jag försöker få reda på varför jag är här. Men de säger inget. Möjligtvis råkade jag vara på fel plats vid fel tidpunkt.

Hålls fången i rebellfästet Horlivka

Mannen uppger sig sitta fången tillsammans med flera andra. Det är ännu okänt varför han hålls fången.

– Han greps av kosacker i området eftersom han läste en karta mitt i en stridszon, säger Igor Bezler till Aftonbladet.

Kidnappningen skedde i söndags nära Perevalsk i Luhansk-regionen. Svensken hålls nu fången i rebellfästet Horlivka.

Rikskrim bekräftar att en svensk anmälts saknad

Rikskriminalen bekräftar att en svensk medborgare har anmälts saknad.

– Vi kan bekräfta att vi har information om att en svensk medborgare saknas i Ukraina och kan vara bortförd mot sin vilja, sade Fredrik Kärrholm på Rikskriminalpolisen till SVT, under gårdagen.

Hundratals människor har kidnappats under krisens gång i östra Ukraina, däribland utländska journalister och observatörer från den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet