Nybyggda bostadsrätter på Lilla Essingen i Stockholm. Foto: TT

Bostadsrättspriser ökar kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Prisökningarna på bostadsrätter har varit ovanligt kraftig de senaste månaderna. Siffrorna för riket påverkas rejält av att andelen sålda bostadsrätter i Stockholm har ökat.

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i riket ökat med 11 procent medan villapriserna gått upp med mer måttliga 1 procent, enligt de senaste siffrorna från Mäklarstatistik.

– Det finns en slags Stockholmseffekt eftersom priserna där är mycket högre än i riket. När andelen sålda bostadsrätter i Stockholm ökar så syns det påtagligt i statistiken, säger Ingrid Eiken, vd för Mäklarsamfundet.

– Det är inte många ute i landet som skulle känna igen sig i en ökning på 11 procent även om priserna även på andra håll än i Stockholm ökar kraftigt.

Lägre utbud

Utbudet är lägre än i fjol samtidigt som köpintresset är stark och konsumenterna är väl förberedda vid visningarna. Jämfört med samma vecka i fjol är utbudet av bostadsrätter 18 procent lägre i landet och i Stockholm hela 28 procent, enligt Hemnet.

– Aktiviteten är enormt stark just nu och det går snabbt att göra affär. Det har blivit allt vanligare att bostäderna säljs före visningarna, säger Eiken.

Den senaste tre månaderna har priserna på bostadsrätter i centrala Stockholm stigit med 4 procent och i Storstockholm med 5 procent. I centrala Göteborg och Storgöteborg har priserna stigit med 3 respektive 6 procent.

Fakta: Prisförändringarna

Prisstatistik för bostadsrätter, förändringar i procent:

Ort;1 mån;3 mån;12 mån;

Riket;4;11;14;

Centrala Stockholm;1;4;10;

Storstockholm;1;5;12;

Centrala Göteborg;0;3;8;

Storgöteborg;1;6;11;

Centrala Malmö;0;1;7;

Stormalmö;0;4;10;

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.