Många trodde att de klarade sig undan myggen i sommar – men än ska man inte ropa hej. Foto: Lennart Nygren/TT

Bra myggsommar – utom i Deje

Uppdaterad
Publicerad

Det varma, torra vädret har gjort att stora delar av landet har klarat sig undan den värsta myggplågan i sommar. Men än är inte faran över. Och i värmländska Deje frodas myggen.

–  Värst är det för barnen. De borde få vara ute i friska luften och ha sommarlov som andra barn, men det går inte här, säger Mikaela Fallgren som bor i Deje i Forshaga kommun.

Hos henne står poolen på baksidan av huset oanvänd, och måste hon gå ut gäller det att ta ett djupt andetag och sedan springa till bilen.

Myggorna i Deje

Efter att Klarälven svämmat över i maj kläcktes miljontals myggor i området. Kommunen fick tillstånd av Naturvårdsverket att använda ett biologiskt bekämpningsmedel som släpps ner från helikopter. Men ansökan gällde från 1 juni eftersom man inte ville störa fågellivet under häckningsperioden, och då var det för sent. Mygglarverna var för stora.

Gasoldrivna fällor

I stället satsade kommunen på gasoldrivna fällor – och betande kor. Något som Jan Lundström, myggforskare vid Uppsala universitet som även arbetar med bekämpning, avfärdar.

–  Det är helt bortkastat. Vi som kan det här med myggbekämpning vet inte om vi ska skratta eller gråta åt det.

19 miljoner myggor har fångats i gasolfällorna i sommar, enligt Forshaga kommun. Men enligt Jan Lundström motsvarar det bara några få procent av myggorna, och är inget som märks för invånarna. Och för Mikaela Fallgren och hennes grannar börjar läget kännas hopplöst.

–  De flesta vill nog flytta härifrån, men på grund av myggen är våra hus ingenting värda.

Risk för nya mygg

I det vanligtvis mycket myggtäta området vid nedre Dalälven har det biologiska bekämpningsmedlet använts två gånger i år. Det har lett till att sommaren där har varit ovanligt dräglig.

Även om resten av Sverige har varit förskonat finns det fortfarande risk för att nya myggor kläcks.

–  Det som kan ändra hela situationen är om det börjar regna kraftigt i en del områden, säger Jan Lundström.

Myggbekämpning

Översvämningsmyggan är den mest aggressiva gruppen av myggor i Sverige. Den har ökat i antal under de senaste åren i takt med ökande temperaturer.

Det biologiska bekämpningsmedlet som används i nedre Dalälvsområdet heter Vectobac G. Det innehåller en bakterie som kallas BTI – bacillus thuringiensis ssp. israelensis.

Den aktiva beståndsdelen är proteinkristaller som angriper mygglarvens matsmältningskanal.

För att proteinkristallerna ska lösas upp måste det vara mycket basiskt, vilket matsmältningskanalen är hos stickmyggor. Däremot skadas inte andra djurs magar av bekämpningsmedlet.

Källa: Jan Lundström, Uppsala universitet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Myggorna i Deje

Mer i ämnet